El Congrés vota el decret que retorna la sanitat universal

La nova norma permetrà als immigrants en situació irregular rebre assistència sanitària en les mateixes condicions que els ciutadans espanyols.

El ple del Congrés vota el decret que permet rebre assistència sanitària als immigrants en situació irregular
El ple del Congrés vota el decret que permet rebre assistència sanitària als immigrants en situació irregular

El ple del Congrés vota hui el reial decret que retorna la universalitat al Sistema Nacional de Salut i que permetrà als immigrants en situació irregular rebre assistència sanitària en les mateixes condicions que els ciutadans espanyols sense necessitat de justificar la residència a Espanya. També es beneficien d'aquesta nova normativa els espanyols que no han cotitzat mai a la Seguretat Social.

El decret, aprovat pel Consell de Ministres el 27 de juliol, reverteix algunes de les normes de la reforma sanitària del 2012 del govern de Mariano Rajoy, que va retirar la targeta sanitària a les persones en situació irregular.

Amb aquesta norma, a la qual el Congrés ha de donar llum verda, no cal ser titular de la targeta de la Seguretat Social –a Espanya només es podia aconseguir amb un contracte de treball–, ni estar empadronat per a tindre dret a la sanitat. 

A partir de la convalidació del decret, els immigrants en situació irregular no hauran d'acreditar el període mínim d'empadronament de 90 dies per a rebre assistència sanitària, si els serveis socials constaten que el seu país no pot abonar aquesta cobertura. Sempre, a més, que l'atenció sanitària dels estrangers no residents no estiga coberta per una altra via, com ara convenis bilaterals o assegurances, o que "no puga exportar el dret de cobertura des del seu país d'origen o procedència. 

El decret estableix també que els immigrants irregulars paguen només el 40% del preu dels medicaments prescrits.

També et pot interessar

stats