El Congrés vota el decret llei per a l’exhumació de les restes de Francisco Franco

Ciutadans proposa que el Valle de los Caídos siga espai de memòria i reconciliació, una idea que va descartar el PSOE.

Panoràmica del Valle de los Caídos
Panoràmica del Valle de los Caídos

El ple del Congrés votarà hui dijous els decrets llei del govern per a l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i per a aplicar mesures del pacte contra la violència masclista.

El Consell de Ministres va aprovar el passat 24 d’agost el primer d'aquests decrets llei. Un instrument amb què l’executiu de Pedro Sánchez vol modificar la Llei de memòria històrica per tal de permetre l’exhumació de les restes del dictador.

S’espera que el Congrés l’aprove sense vots en contra, atés que tant el PP com Ciutadans hi han anunciat abstenció.

En la vespra, la formació taronja ha registrat una proposició no de llei en la qual s’insta el govern a recuperar la idea de fer del Valle de los Caídos un lloc de memòria i reconciliació simbòlica de totes les víctimes i morts de la guerra civil, una possibilitat que l’executiu va rebutjar l’agost passat. Ciutadans argumenta la seua petició en les recomanacions de l’informe de la comissió d’experts sobre el futur del Valle de los Caídos, aprovat l’any 2011.

El Govern d’Espanya s’ha assegurat el suport d’ERC i del PDeCAT amb la promesa de tramitar la norma com a projecte de llei, un mecanisme que obri la porta a esmenes i, per tant, a introduir nous canvis en la Llei de memòria històrica.

En la mateixa sessió també es votarà el decret llei de mesures urgents per a l’aplicació del pacte d’estat contra la violència masclista, que ha sigut qüestionat pel PP i Ciutadans, per considerar-lo inconstitucional.

També et pot interessar

stats