El Congrés valida el decret de la 'nova normalitat' amb majoria absoluta

El Partit Popular ha donat suport a la norma, que ha tirat avant amb 265 vots a favor, 77 en contra i 5 abstencions.

El ministre de Sanitat, Salvdor Illa, aquets dijous
El ministre de Sanitat, Salvdor Illa, aquets dijous / Chema Moya (Efe)

El Congrés ha convalidat el decret que regula la nova normalitat amb el suport de la majoria absoluta de la cambra, en sumar-se finalment també el PP al vot favorable dels socis del govern i el de Cs i PNB, entre altres. Per contra Vox, ERC, JuntsxCat i EH Bildu s'han posicionat en contra de la convalidació. Així les coses el Reial decret llei 21/2020 de 9 de juny de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, ha eixit avant amb 265 vots a favor, 77 en contra i 5 abstencions.

El decret estableix les mesures de prevenció de la fase de la nova normalitat fins que s’alce l’alerta sanitària, així com els instruments legals i operatius per a donar una resposta coordinada davant d’eventuals rebrots de la Covid-19.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat el suport de tots els grups de la cambra baixa a aquesta norma que estarà vigent fins que l'executiu declare de manera motivada el final de l'emergència sanitària. Així, ha defensat les mesures contingudes en el decret perquè ha assegurat que el perill del virus encara està present i cal continuar mantenint totes les precaucions per a contindre l'epidèmia.

El titular de Sanitat ha insistit que aquest decret és essencial per a articular la resposta contra la Covid-19 i continuar mantenint totes les mesures de precaució necessàries per a evitar la propagació de la malaltia. Ha explicat que la norma té dos objectius: dotar-se de les mesures de prevenció adients en aquesta fase de nova normalitat i establir els instruments legals i operatius que permeten la "resposta comuna i coordinada" de totes les autoritats sanitàries.

Del sí del PP a l'abstenció de Compromís

El PP ha desvelat el sentit del vot favorable a última hora. La popular Ana Pastor ha advertit que el decret conté múltiples “errors” però n’ha justificat el suport per la possibilitat d’introduir millores durant la tramitació com a projecte de llei.

Des del PNB, Aitor Esteban ha demanat que la vigència del decret siga la menor possible i ha advertit de la temptació de canvis legislatius per a “recentralitzar i redefinir competències sanitàries" durant la tramitació com a projecte de llei, que veu innecessària. Una possibilitat davant de la qual la formació retiraria el suport.

Aquesta possibilitat i la falta de consens sobre algunes mesures han motivat el vot negatiu de formacions nacionalistes com JxCAT, ERC, la CUP i EH-Bildu.

Diferent argumentari ha emprat Vox per a justificar el vot en contra, ja que a juí de la formació d’extrema dreta el decret "és un al·legat en defensa de la negligent acció del govern".

La posició del Grup Compromís ha sigut l’abstenció. El diputat Joan Baldoví ha explicat que, malgrat que aprecia signes positius des del govern, com en el repartiment del fons autonòmics, creu que encara han de millorar algunes coses.

També et pot interessar

stats