El Congrés tramitarà la llei per a crear una unitat policial i una fiscalia per a investigar la trama de menors furtats

Les víctimes podran accedir a la documentació que els siga d'interés i es crearà un banc únic d'ADN gratuït.

Protestes de familiars de xiquets furtats
Protestes de familiars de xiquets furtats / Europa Press

El Congrés tramitarà la llei per a crear una unitat policial i una fiscalia especialitzada per a investigar la trama de xiquets furtats, amb la qual també es pretenen impulsar mesures per a reparar els afectats per aquesta situació.

La norma, impulsada per associacions d'afectats, també dona dret a les víctimes  perquè puguen accedir a la documentació que els siga d'interés, ja siga de l'administració, d'arxius privats, de butlletins municipals o de llibres de registres d'ingressos i parts, entre altres. Un reglament regularà les infraccions i les sancions administratives que s'imposaran a qui incomplisca aquest dret.

També arreplega que el ministeri fiscal exercirà d'ofici, o a instància de les víctimes, les accions judicials que procedisca, i que les exhumacions que siguen precises "seran sufragades pel Ministeri" i les proves d'ADN seran gratuïtes.

El text preveu la creació d'una base de dades estatal d'afectats i un banc únic d'ADN gratuït amb "tota la informació rellevant" en relació amb els casos de xiquets furtats.

Els reconeguts com a víctimes d'aquesta trama tindran dret a assistència mèdica, jurídica i psicològica gratuïta, i també a conéixer la seua verdadera identitat i a exercir accions de reparació de danys i perjuís.

També et pot interessar

stats