El Congrés i el Senat es posen en marxa

Tot i que encara no hi ha govern, les Corts Generals constitueixen les comissions parlamentàries aquesta setmana.

VÍDEO | El Congrés i el Senat es posen en marxa

Encara haurem d'esperar per a saber com serà el nou govern espanyol, però el Congrés i el Senat ja comencen l'activitat. Durant aquesta setmana formaran la majoria de les comissions parlamentàries que permeten tramitar propostes legislatives i possibles compareixences del president i del gabinet de ministres, tot i que continuen en funcions.

Dos mesos després que el 21 de maig va tindre lloc la sessió constitutiva, les cambres estan en ple rendiment i fonts parlamentàries no han descartat que fins i tot pot haver-hi treball en agost. 

En vista a les reivindicacions, per a començar l'activitat com més prompte millor la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va fixar en el passat 23 de juliol la data per a crear la Diputació Permanent. Les reivindicacions venen sobretot PP i Ciutadans, però també s'hi ha sumat Unides Podem.

La negociació entre PSOE i Unides Podem per a la investidura, que va mantindre viva fins a última hora la possibilitat d'acord, va fer que alguns grups avaluaren retardar la creació de les comissions. Però en fracassar la investidura, els grups parlamentaris han repartit els papers dels diputats entre les comissions previstes. Així, es formaran entre aquest dimarts i dimecres (30 i 31 de juliol) en el Congrés, mentre que en el Senat es crearan totes de colp aquest dimecres. 

En la cambra baixa hi haurà 24 comissions, mentre que en l'alta n'hi haurà 29. Fonts parlamentàries han indicat que les negociacions encara no han resolt el repartiment dels càrrecs, especialment pel que fa a les presidències. El PSOE contempla que Unides Podem, com a suposat soci en el Congrés, n'exercisca quatre o cinc, però les reticències entre els dos partits de fet han augmentat des que es va trencar la negociació per a la formació del govern. Tot i això, les direccions dels grups parlamentaris remarquen que el desenllaç de les converses per a la investidura no influirà en el repartiment de les presidències. 

La presència de Vox en el Congrés és un altre motiu de fricció. El PSOE vol excloure'ls de les meses de les comissions, però el PP i Ciutadans s'hi oposen perquè, segons argumenten, la formació d'ultradreta és el cinqué grup de la cambra. També quedarà pendent l'entrada en el llistat de presidències d'Esquerra Republicana de Catalunya i del PNB. Fonts consultades per Efe estimen que els dos partits n'hi assumiran una o dues cadascun. 

En qualsevol cas, les comissions parlamentàries comencen a caminar aquesta setmana. Tot i que en agost no es preveuen sessions extraordinàries, sí que els arribaran les iniciatives que ja han registrat els grups i les noves que presenten. 

També et pot interessar

stats