El Congrés reprén aquesta setmana la reforma de la 'llei mordassa' després de mesos de bloqueig

En la cambra existeixen dues proposicions de llei, una del PNV per a modificar-la, i una altra del PSOE per a derogar-la.

El diputat de Podem, Rafael Mayoral, protesta per la 'llei mordassa' a les portes del Congrés
El diputat de Podem, Rafael Mayoral, protesta per la 'llei mordassa' a les portes del Congrés / Europa Press

La Comissió d'Interior del Congrés reprendrà aquest dimarts els treballs per a reformar la Llei de seguretat ciutadana, coneguda com a 'llei mordassa', que porta mesos encallada en la cambra baixa, i que Esquerra Unida va demanar formalment reactivar en dues ocasions.

En la cambra existeixen dues proposicions de llei sobre aquesta llei que va promoure el PP en l'etapa del ministre Jorge Fernández Díaz, una del PNV per a modificar-la, i una altra del PSOE, que busca derogar-la directament. Després de mesos de pròrrogues, a finals de febrer, els grups van presentar les seues esmenes i els lletrats van concloure que calia convocar dues ponències per a elaborar una única proposició de llei conjunta.

No obstant això, des de llavors no hi ha hagut cap moviment més. A finals de juliol es va anunciar una convocatòria per al setembre, però immediatament els diputats van rebre un missatge que anul·lava la cita.

Protestes pels retards

El diputat d'Esquerra Unida, Ricardo Sixto, que abans de l'estiu ja es va queixar dels retards a l'anterior president de la Comissió d'Interior, Rafael Merino, es va dirigir fa uns dies a l'actual titular, l'exministre Rafael Catalá, i fins i tot va elevar la protesta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

"No existeix cap motiu per a mantindre paralitzada la constitució de les dues ponències. Aquests retards estan danyant greument la capacitat legislativa d'aquesta cambra", va protestar Sixto, advertint que, donat l'"ingent treball" que suposarà fusionar les dues proposicions de llei i analitzar els centenars d'esmenes, la ponència havia de convocar-se com més prompte millor. "O ens posem a treballar, o serà impossible reformar-la", va avisar.

Finalment, en la ponència convocada per Catalá per a aquest dimarts els grups parlamentaris decidiran com reprendre els treballs, que previsiblement agafaran com a base el text reformista del PNV, segons han confirmat fonts parlamentàries.

També et pot interessar

stats