El Congrés rebutja els vetos a la taxa Tobin

Aquest nou impost, que grava amb un 0,2% les operacions d'accions d'empreses espanyoles amb capitalització superior als 1.000 milions, continuarà el tràmit parlamentari.

Hemicicle del Congrés en el debat de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma
Hemicicle del Congrés en el debat de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma / Europa Press

La majoria del Congrés ha rebutjat les tres esmenes a la totalitat presentades pel PP, Vox i Ciutadans al nou impost a les transaccions financeres o taxa Tobin. Aquest nou impost, que grava amb un 0,2% les operacions d'accions d'empreses espanyoles amb capitalització superior als 1.000 milions, continuarà el tràmit parlamentari per a poder esmenar-se.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defés que la taxa no afectarà l'estalvi de les famílies ni a les pimes. El PSOE, Unides Podem, el PNB, ERC, JxCAT, Compromís, Més País, EH Bildu i la CUP han rebutjat amb els seus vots les tres esmenes de devolució que coincidien que la taxa ha d'harmonitzar-se escala europea i té un impacte recaptatori baix.

No obstant això, els diputats contraris als vetos han dit que en el debat d'esmenes parcials modificaran alguns aspectes del projecte de llei perquè no es perjudique els fons de pensions o per a gravar altres productes financers més especulatius.

Per la seua banda, el PP l’ha qualificada de “destralada fiscal” i, juntament amb Vox i Ciutadans, han alertat del risc que empreses del sector financer se’n vagen a altres països si aquest impost es posa en marxa. Així, les tres formacions han defés la conveniència de frenar la creació d'aquest nou impost i retornar al govern espanyol el projecte de llei que el regula durant el debat de la totalitat de la iniciativa, primer examen parlamentari abans d'iniciar la tramitació en la cambra baixa.

També et pot interessar

stats