El Congrés rebutja suspendre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El PSOE defén que la llei espanyola per a l'exportació d'armes és molt 'estricta'.

Mohamed bin Salman en una imatge d'arxiu
Mohamed bin Salman en una imatge d'arxiu / Europa Press

Mentre el cas de l'assassinat del periodista Khashoggi a Turquia divideix els països europeus pel que fa a la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, la Comissió de Defensa del Congrés ha rebutjat suspendre la venda d'armes a aquest país. Tot i això, ha aprovat una bateria de propostes per a reforçar les garanties en la concessió de llicències de venda i augmentar la transparència del procés.

Davant de les peticions de Compromís, Units Podem, Esquerra Republicana i el PDeCAT de paralitzar ja la venda d'armes a l'Aràbia Saudita per participar en la guerra del Iemen i després de la mort de Khashoggi, els socialistes han defensat que Espanya compta amb una de les legislacions "més estrictes" per a l'exportació de material de defensa, i han reclamat que s'arribe a un ampli consens en totes les decisions que s'hiadopten. 

La diputada socialista Miriam Alconchel ha sigut l'encarregada d'exposar el punt de vista del PSOE en la Comissió de Defensa que ha acollit aquest dimarts el Congrés dels Diputats.  En el debat de les propostes de resolució a l'informe d'exportació d'armes de l'any 2017, Alconchel ha defés que Espanya és una de les legislacions més estrictes i pioneres en matèria d'exportació d'armament, i ha apostat per reforçar els controls i fer seguiment del material en els països de destinació per a garantir que l'ús no vulnera els acords internacionals. 

Però els grups impulsors de la iniciativa no hi veuen espai per a mantindre una postura tèbia. La diputada d'Units Podem Carmen Valido ha acusat el PSOE de "titubejar" perquè el Govern d'Espanya no s'ha afegit al comunicat conjunt signat per França, el Regne Unit i Alemanya en què demanen una investigació sobre la mort del periodista àrab a Istanbul.  

Altres grups, com Ciutadans, incorporen a l'equació un element més. Al seu juí, suspendre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita suposaria perdre uns 6.000 llocs de treball a les drassanes de Navantia.

Ara com ara, l'executiu central es resisteix a tallar amb Riad i es queda a l'espera d'escoltar la intervenció del president Pedro Sánchez en la compareixença sobre aquest tema que hi ha prevista aquest dimecres al Congrés dels Diputats. 

També et pot interessar

stats