El Congrés rebutja la proposta del PP per a reformar el sistema d'elecció del CGPJ

Els populars demanen establir que els jutges designen als vocals de procedència judicial

El diputat popular Gabriel Elorriaga intervé durant el ple celebrat aquest dijous en el Congrés dels Diputats
El diputat popular Gabriel Elorriaga intervé durant el ple celebrat aquest dijous al Congrés / J.P. GANDUL

El ple del Congrés ha rebutjat aquest dijous la proposició de llei presentada pel PP per a reformar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que els jutges designen als vocals de procedència judicial.

La iniciativa, similar a unes altres ja debatudes en el passat i sempre rebutjades, ha sigut secundada per 151 diputats —del PP, Vox i Ciutadans— i ha rebut el "no" de 176, a més d'una abstenció corresponent al Partit Regionalista Càntabre.

El debat de la proposició va tindre lloc el dimarts, en una sessió en la qual la majoria dels grups van criticar amb duresa el PP per plantejar una reforma de l'actual sistema d'elecció parlamentària de l'òrgan de govern dels jutges quan des de fa quasi quatre anys i mig que en bloqueja la renovació.

Els populars van recordar que són les institucions europees les que exigeixen a Espanya la reforma, però els portaveus dels grups que sostenen al govern van precisar que la Comissió Europea ha indicat que la prioritat és renovar el Consell, i després abordar-ne la reforma.

En qualsevol cas, el PSOE i els seus aliats van defensar que siga el Parlament, seu de la sobirania popular, el que en últim terme trie tots els membres del CGPJ.

Vox i Ciutadans, que sí que defensen un canvi de sistema, van criticar també el PP per no plantejar aquesta reforma quan va governar i van dubtar que la implante si arriba al poder i pot continuar repartint-se els vocals amb el PSOE.

També et pot interessar

stats