El Congrés rebutja els pressupostos del govern de Sánchez i accelera el final de la legislatura

El president del govern espanyol anunciarà divendres si finalment avança les eleccions.

VÍDEO | El Congrés rebutja els pressupostos del govern de Sánchez i accelera el final de la legislatura

Les previsions s'han complit i finalment el Congrés dels Diputats ha rebutjat els pressupostos que ha presentat Pedro Sánchez amb els vots d'Esquerra Republicana i PDeCAT. Els partits catalans han votat en el mateix sentit que PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i Coalició Canària, a favor de les sis esmenes a la totalitat que demanaven tornar els comptes al govern central i que han rebut 191 vots a favor, 158 en contra i 1 abstenció. Aquesta decisió suposa que es prorroguen els pressupostos de l'anterior executiu, presidit pel popular Mariano Rajoy. 

La votació té una conseqüència immediata per a la Comunitat Valenciana, que no rebrà els 1.100 milions d'euros que havien negociat la Generalitat i l'executiu central i, directament, els presidents Ximo Puig i Pedro Sánchez.

A més, el rebuig de la cambra baixa als pressupostos suposa de facto que la legislatura espanyola es dona per acabada i obri la porta a un avançament electoral. Ara només queda esperar que el cap de l'executiu central anuncie si finalment avança la data de les eleccions generals. Fonts de Moncloa confirmen que Sánchez anunciarà la decisió després de la reunió del Consell de Ministres del divendres. 

Tan prompte com ha acabat el debat, els líders del PP i Ciutadans han tornat a exigir a Pedro Sánchez que convoque ja els comicis generals. Per a Pablo Casado, el rebuig de la cambra baixa als pressupostos del govern espanyol marca “la fi de Sánchez”, mentre que Albert Rivera ha declarat que hui el president de l’executiu central ha perdut i “ha guanyat Espanya”. 

Una “molt mala notícia” per a la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha qualificat la no aprovació dels comptes públics com una “molt mala notícia” per al territori valencià, ja que l’Estat no invertirà finalment els més de 1.000 milions que “haurien ajudat a crear ocupació i a millorar la vida de la ciutadania”. Al seu parer, les diputades i els diputats valencians al Congrés “haurien d’haver posat per damunt l’interés general” de la Comunitat Valenciana. 

També se n’han produït les primeres reaccions a les Corts. Mentre que la síndica del PP, Isabel Bonig, ha mantingut la tònica de la direcció del partit a Madird i ha reclamat que se celebren eleccions generals, el síndic socialista, Manolo Mata, ha lamentat que el PP i Ciutadans s’hagen aliat amb els partits independentistes catalans per a tombar els comptes. “Han fet un dany grandíssim a les inversions valencianes i les opcions de futur”, ha dit Manolo Mata.

Des de Compromís, el síndic Fran Ferri reitera que la formació taronja ha fet “tots els esforços” perquè tiraren avant els comptes públics del govern espanyol, i ara mira cap al PSOE. Antonio Estañ, síndic de Podem, considera que la no aprovació dels pressupostos és “especialment greu” per a la situació de la Comunitat Valenciana i reclama un model d’Espanya que siga capaç de resoldre els problemes

També et pot interessar

stats