El Congrés ratifica el conveni que obri la porta que les treballadores de la llar cobren atur

A la Comunitat Valenciana hi ha vora 54.000 dones que treballen en aquest sector, el 5% de totes les dones que estan en el mercat laboral

Concentració, aquest dijous, amb motiu de la ratificació del Conveni 189 de la OIT al Congrés dels Diputats
Concentració, aquest dijous, amb motiu de la ratificació del Conveni 189 de la OIT al Congrés dels Diputats / Zipi (Efe)

El ple del Congrés dels Diputats ha donat suport aquest dijous a la ratificació del conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT), que amplia els drets de les empleades de la llar, entre altres, la protecció per desocupació. La ratificació ha tirat avant amb 341 vots a favor, cap vot en contra i una abstenció.

Aquest conveni, que el govern espanyol va remetre a les Corts fa poc més de dos mesos, garanteix que els drets de les empleades de la llar gaudisquen de condicions equitatives i no menys favorables que les condicions aplicables a la resta de les persones treballadores.

Actualment, les treballadores domèstiques, emmarcades en un règim específic de la Seguretat Social, no tenen dret a prestació per desocupació, una cosa que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar fa poc com a discriminatori.

Els grups parlamentaris s'han felicitat per aquesta ratificació i han demanat el desenvolupament reglamentari necessari per a garantir el compliment. "És una qüestió de justícia i de dignitat", ha subratllat la diputada del PSOE María Dolores Narváez.

Durant el ple, col·lectius de treballadores de la llar i cures i el moviment feminista han celebrat "una victòria històrica" a les portes del Congrés.

En ratificar el conveni, Espanya haurà d'adoptar mesures a fi d'assegurar que els treballadors domèstics, com els altres treballadors en general, gaudisquen de condicions d'ocupació equitatives i condicions de treball decent. De fet, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar la setmana passada que donarà a conéixer "d'ací a pocs dies" la llei que reformula el treball domèstic a Espanya i que ampliarà els drets d'aquest col·lectiu.

Informació clara i per escrit, repatriació i salari una vegada al mes

Díaz ha anticipat que la nova norma dona accés a les prestacions per desocupació d'aquest col·lectiu. Així mateix estableix que les persones treballadores hauran de ser informades sobre les condicions d'ús de manera adequada, veraç i comprensible, prioritzant el contracte escrit i regula la igualtat de tracte amb la resta de les persones treballadores en general quant a descansos i vacances.

També regula les condicions de repatriació dels treballadors domèstics migrants a la fi del contracte, i s'assegura la llibertat dels treballadors per a aconseguir acords amb l'ocupador sobre la seua residència en la llar de treball, els períodes de descans i la conservació dels seus documents de viatge i identitat. Quant a la remuneració, s'estipula la percepció del salari com a mínim una vegada al mes, limitant la remuneració en espècie.

Vora 54.000 treballadores a la Comunitat Valenciana

En concret a la Comunitat Valenciana són vora 54.000 les dones que treballen en aquest sector. Això suposa quasi el 5% de totes les dones que estan en el mercat laboral. 

La radiografia d'aquest sector es completa amb el fet que més del 60% del total són dones d'origen estranger, fet que supera en huit punts la mitjana d’Espanya. 

També et pot interessar

stats