El Congrés manté la majoria absoluta en 176 vots, malgrat la suspensió dels diputats presos

Els quatre polítics estaran en el Grup Mixt, però no comptaran a l'hora de fixar quotes d'iniciatives.

Javier Lizón (EFE)
Javier Lizón (EFE)

La mesa del Congrés ha decidit mantindre la majoria absoluta de la cambra en els 176 vots actuals en considerar que els quatre diputats que estan suspesos per trobar-se en situació de presó preventiva no han perdut la seua condició parlamentària i, per tant, han de ser tinguts en compte en el còmput global de 350 membres.

Segons ha explicat la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, l'òrgan de govern ha adoptat aquesta decisió seguint les recomanacions de l'informe jurídic que va encarregar als lletrats sobre la necessitat de rebaixar o no la majoria absoluta del ple després de la suspensió d’Oriol Junqueras, d'ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de Junts per Catalunya.

L'informe jurídic destaca que s'ha de diferenciar la situació de suspensió de drets i deures que afecta aquests quatre diputats, de casos anteriors en els quals no es va arribar a adquirir la condició plena de diputat o va haver-hi una pèrdua d’aquesta condició i sí que es va variar la composició de dret de la institució.

Un Grup Mixt amb catorze operatius

De la mateixa manera, s'ha decidit que encara que els diputats suspesos queden adscrits al Grup Mixt del Congrés, la incorporació d'aquests no tindrà efectes en la ponderació del vot ni a l'hora de fixar les quotes de les iniciatives d’aquest grup heterogeni.

Paral·lelament, el Grup Mixt, del qual també formaran part la resta de diputats de Junts, EH Bildu, Coalició Canària, Unió del Poble Navarrés, Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria, no rebrà la part proporcional de la subvenció que li correspondria si tots els diputats de Junts i Junqueras no estigueren suspesos. És a dir, per a tots els repartiments, es comptabilitzaran només els 14 membres actius.

Els diputats presos no cobraran ni un dia de sou

Una altra de les decisions que ha aprovat la cambra baixa relativa als diputats suspesos és que cap d'ells cobre ni un dia de sou de la institució. Els polítics elegits en les eleccions del passat 28 d'abril generen dret a cobrar la seua assignació constitucional des del dia dels comicis, per això Junqueras, Sànchez, Rull i Turull tenien dret a percebre aquesta retribució sempre que, com la resta d'electes, no perceberen alhora un altre sou públic.

Tot i això, el Congrés ha acordat que no cobren cap salari i que, mentre seguisquen suspesos, se'ls done de baixa en la cobertura de protecció social amb càrrec al pressupost de la cambra, així com en la pòlissa d'accidents concertada per les Corts Generals.

També et pot interessar

stats