El Congrés manté a l'espera la creació de la comissió de despeses reservades

Les suspicàcies entre els grups parlamentaris sobre la composició retarden la constitució de les comissions.

La presidenta del Congrés dels Diputats Meritxell Batet en una foto d'arxiu
La presidenta del Congrés dels Diputats Meritxell Batet en una foto d'arxiu / Congrés dels Diputats

Després d'un mes en què s'han configurat més de trenta comissions parlamentàries, encara en queden algunes per constituir, i la comissió de despeses reservades del Congrés encara no té data de constitució.

Es preveu que s’acorde alguna proposta per a comissions d'investigació i també per a la comissió de nomenaments, tanmateix la de despeses reservades es manté a l'espera.

La principal causa és la designació de qui formarà part d’aquesta comissió. Entre els grups parlamentaris s'han creat suspicàcies, ja que la presència de grups com Vox o EH Bildu en aquest òrgan pot generar vetos encreuats, ja que com marquen les resolucions de la presidència de la cambra, la comissió s’ha de formar amb un diputat de cada grup parlamentari. Així mateix, ni la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, ni els grups han plantejat encara la constitució, segons fonts dels grups parlamentaris.

Aquesta comissió prové de dues lleis, una de  l’any 1995 que regula un control parlamentari directe i una altra del 2002 sobre el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) que també atribueix tasques de supervisió a una comissió del Congrés.

Les designacions s'hauran de dur a terme en una sessió plenària mitjançant una votació secreta en urna i els candidats hauran d’obtindre el suport d'una majoria de tres cinquens, és a dir, d'almenys 210 vots. 

També et pot interessar

stats