El Congrés habilita els dies 28, 29 i 30 de desembre per si es convoca la investidura

Fonts parlamentàries afirmen que la reunió celebrada aquest dilluns no aporta pistes sobre quan podria convocar-se.

Meritxell Batet i Alfonso Rodríguez, presidenta i vicepresidente primer de la Mesa del Congrés
Meritxell Batet i Alfonso Rodríguez, presidenta i vicepresidente primer de la Mesa del Congrés / Eduardo Parra - Europa Press

La mesa del Congrés ha habilitat aquest dilluns els dies 28, 29 i 30 de desembre, jornades que eren inhàbils a efectes parlamentaris, davant la possibilitat que en eixes dates puga celebrar-se el debat d'investidura. Tot i això, també continua oberta la possibilitat que es convoque per a l'any vinent.

Fonts parlamentàries han explicat que la reunió celebrada per la mesa no ha aportat cap pista sobre quan podria tindre lloc el debat d'investidura, però sí que ha adoptat aquesta decisió preventivament, per si finalment acaba celebrant-se abans que acabe l'any, sense obstacles reglamentaris.

Si finalment el candidat socialista, Pedro Sánchez, se sotmet al debat al gener, fins i tot en la primera setmana, no seria necessària l'habilitació expressa de la mesa perquè es tracta d'un període inhàbil en el qual la Presidència està facultada per a convocar el ple sense cap restricció, han afegit les fonts.

Desembre, en canvi, és un mes inhàbil, però, en principi, no és possible la convocatòria de plens de dissabte a dilluns, d'acord amb els articles 62.1 i 62.2, que estableixen que les sessions plenàries se celebraran de dimarts a divendres, ambdós inclosos, excepte acord exprés de la mesa.

S'especula que la sessió podria celebrar-se el 2 i 3 de gener i el 5, la vespra del dia de Reis, la votació definitiva. Però de la decisió que ha adoptat hui la mesa no pot deduir-se, segons adverteixen fonts del Congrés, quina serà la data de la investidura, pendent encara d'un acord entre el PSOE i ERC. Des d’Esquerra Republicana, que va celebrar el seu congrés dissabte, confien que l'Advocacia de l'Estat es pronuncie sobre la sentència de la justícia europea que avala la immunitat d'Oriol Junqueras per a avançar amb les negociacions amb el PSOE.

La presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, que és a qui competeix en tot cas convocar el ple d'investidura, no ha aportat dades sobre aquest tema a l'òrgan de govern del Congrés.

També et pot interessar

stats