El Congrés exigeix retirar les medalles a Billy el Niño amb el suport de Ciutadans

La proposició no de llei tira avant, tot i el vot contrari de Vox i l’abstenció del PP.

Imatge d'arxiu del policia franquista Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño
Imatge d'arxiu del policia franquista Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño / Arxiu

El Congrés ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei del PSOE i Unides Podem, pactada amb Ciutadans, que exigeix al govern espanyol que retire les medalles, a títol pòstum, al policia franquista Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño, i a tots els que com ell van fer actes incompatibles amb els drets humans. Billy el Niño ja va estar imputat per delictes de tortures i lesa humanitat i ha mort fa poc.

L’acord ha eixit entre el PSOE i Unides Podem, la iniciativa finalment ha incorporat els suggeriments de Ciutadans i s’ha votat un text consensuat pels tres grups que ja es va debatre el dimecres. S’ha aprovat aquest dijous amb suport del partit liderat per Inés Arrimadas, ERC, JxCat, PNB, Bildu, Més País, Compromís i el BNG. Vox s’ha oposat per considerar que la petició incideix en un “absurd revisionisme històric”, mentre que el PP ha optat per l’abstenció. El resultat de la votació ha sigut 207 vots a favor, 57 en contra i 86 abstencions.

Que se li retiraren les medalles era una de les condicions d’Unides Podem en la investidura, però la pandèmia de la Covid-19 va retardar aquest compromís i l’expolicia va morir el 7 de maig amb totes les seues condecoracions.

També et pot interessar

stats