El Congrés examina la llei de la PAH d'habitatge i pobresa energètica

La norma necessitarà el suport del PDeCAT i el PNB si el PP i Ciutadans voten en contra.

El Congrés examina la llei de la PAH d\'habitatge i pobresa energètica
El Congrés examina la llei de la PAH d'habitatge i pobresa energètica

El Congrés dels Diputats debat aquest dimarts la proposició de llei d'emergència habitacional i pobresa energètica que va ser impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i que serà presentada a la cambra baixa per En Comú Podem. 

La iniciativa va ser registrada inicialment al gener per Units Podem juntament amb Esquerra Republicana, Compromís i EH-Bildu, però va ser vetada pel govern de Mariano Rajoy. El grup confederal la va tornar a presentar després d'una resolució del Tribunal Constitucional en què donava la raó al Congrés en el contenciós amb l'executiu sobre els vets a lleis de l'oposició. 

L'encarregada de defensar la iniciativa davant del ple de la cambra serà la portaveu d'En Comú Podem i responsable d'habitatge del grup confederal, Lucía Martín. Precisament, la diputada arribà a la política des de la PAH, que és la promotora d'aquesta llei. 

A banda de les formacions que van registrar la iniciativa, la PAH té el suport del PSOE. Però per a poder considerar la proposta seran necessaris els suports del PDeCAT i del PNB si el PP i Ciutadans s'oposen a la tramitació. 

Emergència habitacional

La llei regula la dació en pagament retroactiva, estableix mecanismes de segona oportunitat per a la concessió, elimina clàusules abusives en la concessió d'hipoteques i deroga la responsabilitat il·limitada dels deutors hipotecaris. També estén l'actual moratòria de desnonaments a tots els casos de primera i única vivenda.

Pel que fa a l'eradicació de la pobresa energètica, la norma estableix un principi de precaució basat en la garantia d'impossibilitar talls d'aigua, llum i gas sense que es faça una comprovació de la situació de la llar afectada. 

També et pot interessar

stats