El Congrés dona llum verda a les mesures per a frenar la inflació amb l’abstenció del PP i Vox

El parlament ha acordat quasi per unanimitat la tramitació com a projecte de llei pel procediment d'urgència

Félix Bolaños durant la seua intervenció en el Congrés
Félix Bolaños durant la intervenció al Congrés / Fernando Villar (Efe)

El ple del Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimarts el reial decret llei amb les últimes mesures del govern espanyol per a lluitar contra l'elevada inflació causada per la guerra a Ucraïna, entre elles l'eliminació o rebaixa de l'IVA en uns certs aliments bàsics.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha sigut l'encarregat de defensar aquest reial decret llei, aprovat per 175 vots a favor, 7 en contra i 164 abstencions, entre elles les del PP, Vox i Ciutadans. A més s'ha acordat quasi per unanimitat la tramitació com a projecte de llei pel procediment d'urgència.

El decret inclou mesures com la supressió de l'IVA per als aliments de primera necessitat i la rebaixa de l'IVA del 10% al 5% per a olis i pasta, així com un xec de 200 euros per a llars amb rendes anuals de fins a 27.000 euros i la gratuïtat el 2023 dels trens de Rodalia i mitjana distància, entre altres.

El govern vol protegir les famílies i empreses mentre dure la guerra

Bolaños, en la defensa del decret llei, ha remarcat que la situació "és complexa" i "queden incerteses per aclarir", però ha volgut transmetre la idea que l'executiu farà "el que calga per a protegir les famílies i empreses mentre dure la guerra". Al seu judici, és difícil dir que no a l’elenc de mesures que protegiran la ciutadania, "llevat que s'intente fer mal al govern", al mateix temps que ha deixat clar que evitaran la política de la por i treballaran per a tindre un país més just.

La diputada d'Unides Podem Pilar Garrido ha insistit que el reial decret inclou mesures "de la dignitat", perquè "protegeixen la vida de les persones", a més que "tracten de garantir béns bàsics", i haurien de ser defensades "per qualsevol govern de qualsevol color i qualsevol representant que respecte al seu poble".

El PP s’absté perquè no estén la bonificació dels combustibles als autònoms

El PP ha manifestat estar d'acord amb la rebaixa de l'IVA als aliments, perquè va ser una de les coses que va proposar per a frenar l'elevada inflació, però no ha votat a favor perquè esperava que la reducció incloguera també la carn, el peix i les conserves. De fet, el seu portaveu Jaime Eduardo de Olano ha assegurat que el seu grup votaria a favor del decret si es tramita com a projecte de llei i s'inclou aquesta o altres mesures proposades pels populars, com l'extensió de la bonificació dels combustibles als autònoms.

També et pot interessar

stats