El Congrés dels Diputats vota la senda de dèficit del govern central

El debat i votació d'aquests objectius és l'antesala de l'aprovació del projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a 2019.

Ignasi Candela, diputat de Compromís, en una imatge d'arxiu
Ignasi Candela, diputat de Compromís, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El ple del Congrés vota aquest dijous per segona vegada la senda d'estabilitat pressupostària del Govern d'Espanya, que preveu un dèficit de l'1,8% per a 2019, i que ja va ser rebutjada el mes de juliol passat. Ara podria tirar avant amb el suport de PSOE, Podem, ERC, PDeCAT, PNB i Compromís, però en cas d'aprovar-se, el PP la rebutjarà el 27 de desembre al Senat, on té majoria absoluta.

El debat i votació d'aquests objectius és l'antesala de l'aprovació del projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a 2019, que el govern central preveu aprovar en Consell de Ministres i remetre al Congrés el pròxim mes de gener.

Compromís hi donarà suport

Compromís ha avançat que donarà suport a la senda de dèficit que planteja la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, després de trobar-la "receptiva" davant la negociació dels pressupostos generals de l'Estat de 2019.

Així ho ha confirmat el portaveu pressupostari de la formació, Ignasi Candela, que ha mantingut una trobada amb Montero per a negociar el suport dels seus quatre diputats als nous objectius d'estabilitat. "Sembla que té la voluntat de negociar els pressupostos amb nosaltres, i s'ha mostrat receptiva a incloure les nostres propostes respecte al Votarem que sí per a donar una oportunitat de diàleg", ha dit.

Cita entre Sánchez i Torra

Unes hores després de la votació, el president del Govern, Pedro Sánchez, es reunirà amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per a intentar avançar en una solució al conflicte català.

Els pressupostos de 2019 estaran molt presents a Barcelona i, de fet, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, té previst veure's amb el número dos de la Generalitat, Pere Aragonès, per a parlar dels comptes públics, entre altres assumptes.

Calvo argumentarà els beneficis econòmics i socials que portarien els pressupostos a Catalunya, i el marge de 2.500 milions d'euros més que ofereixen a les comunitats autònomes si aconsegueixen modificar les xifres del dèficit en vigor.

També et pot interessar

stats