El Congrés desbloqueja la tramitació de la reforma de l'Estatut d'Autonomia

Els partits han arribat a un acord perquè es puga aprovar abans de les eleccions autonòmiques de 2019.

El Congrés desbloqueja la tramitació de la reforma de l\'Estatut d\'Autonomia

El Congrés dels Diputats ha desbloquejat la tramitació de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

La ponència de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana es reunirà el dimarts 11 de desembre. En aquesta trobada també participarà la comissió creada a les Corts, formada per 15 diputats i diputades. Dos dies després, el dijous 13 de desembre, es reunirà la comissió que elevarà el text definitiu al plenari. 

Si les coses marxen bé, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana anirà al ple del 20 de desembre, l’últim que se celebra el 2018, i d’ací passarà al Senat. S’espera una tramitació molt ràpida, de manera que el nou estatut podria estar enllestit abans que es dissolguen les Corts. 

El diputat d’Units Podem, Ricardo Sixto, ha recordat que aquesta reforma fa cinc anys que està pendent i ha explicat que “la voluntat que hi ha per part de la mesa és que abans que acabe l’any aquesta reforma es puga debatre en el ple del Congrés”.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana es troba paralitzat en el Congrés des de 2011, després que les Corts n'aprovaren una reforma amb què es pretenia afegir una clàusula perquè la inversió de l'Estat en aquesta comunitat fora l'equivalent al seu pes poblacional. Ara, els grups parlamentaris ultimen un acord per a modificar la coneguda com a “clàusula Camps” i evitar que la reforma de l'Estatut haja de ser secundada pels valencians en referèndum. 

Els partits preveuen aprovar-lo abans de les eleccions autonòmiques

La reforma de l'Estatut podrà ser aprovada en ple el pròxim mes desembre, després d'arribar tots els grups a un acord per a plantejar una esmena transaccional al text.

Segons ha informat Ricardo Sixto l'objectiu és que el text puga anar a ple per a la seua aprovació en el Congrés, abans de passar al Senat, el dia 20 de desembre, de manera que el nou Estatut valencià estiga aprovat abans de finals de març, quan es dissolen les Corts.

El següent tràmit seria portar el text a ple, amb el compromís del president de la Comissió Constitucional, Jesús Posada, de sol·licitar que siga per a l'última sessió plenària de l'any, ja que hi ha "acord de totes les forces polítiques" de no deixar-ho per a febrer.

Per a desbloquejar aquesta reforma, tots els grups han arribat a un acord que consisteix a incloure en l'article 52 de l'Estatut valencià que les inversions de l'estat espanyol a la Comunitat Valenciana hauran de ser proporcionals al volum de la població, similar a les disposicions addicionals dels estatuts català i andalús.

A més, s'hi afig un apartat 4 a aquest article per a crear una comissió amb la participació de l'estat espanyol, el govern valencià i de l'administració local sobre les inversions.

Aquesta comissió serà l'encarregada d'estudiar cada any les inversions territorialitzades per a Comunitat Valenciana i constituirà "un espai" per a fer veure a l'administració general les mancances i necessitats del territori valencià, ha indicat Sixto. 

La delegació valenciana

Els 15 representants que s'encarregaran de defendre en el Congrés la reforma de l'estatut guarden la mateixa proporcionalitat en la delegació que la plasmada en les comissions del parlament valencià. 

En representació del Partit Popular, els 5 diputats que aniran a Madrid són Jorge Bellver, Alejandro Font de Mora, Rubén Ibáñez, María José Ferrer Sansegundo i Alfredo Castelló. Pel PSPV, Manuel Mata, Rosa Peris i Alfred Boix. Els membres de Compromís que defendran en el Congrés que la inversió estatal estiga blindada i corresponga al pes poblacional seran el seu síndic, Fran Ferri, Mònica Álvaro i Mireia Mollà. Podem hi envia el seu secretari general, Antonio Estañ, i Fabiola Meco. En representació de Ciutadans hi aniran la síndica del grup en les Corts, Mari Carmen Sánchez, i el diputat Juan Córdoba. 

També et pot interessar

stats