El Congrés decideix si frena el decret que amplia els permisos de paternitat

Ciutadans considera que és inconstitucional que la norma modifique una llei orgànica i ha encarregat un informe als serveis jurídics de la cambra.

Reunió de la Diputació Permanent, aquest dimecres
Reunió de la Diputació Permanent, aquest dimecres / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La mesa del Congrés decideix aquest dijous si admet a tràmit el decret llei que amplia de cinc a huit setmanes els permisos de paternitat, després que Ciutadans haja plantejat dubtes pel que fa a la constitucionalitat de la norma. La formació veu inconstitucional que un decret puga modificar una llei orgànica i ha encarregat un informe als serveis jurídics de la cambra perquè l’estudien. El Partit Popular comparteix aquesta posició, mentre que el PSOE i Units Podem critiquen que es paralitzen normatives que milloren la vida de la societat.

En cas que no s’admeta el decret es donaria una situació inèdita en el parlamentarisme espanyol, segons el vicepresident primer del Congrés, Ignacio Prendes, de Ciutadans. El diputat està convençut que si això ocorre, la norma no es considerarà convalidada i, per tant, no podrà entrar en vigor el pròxim 1 d’abril, tal com pretén l’executiu de Sánchez. 

El Consell de Ministres va aprovar l’1 de març el reial decret llei de mesures urgents per a garantir la igualtat entre dones i homes en l’ocupació, en què s’inclou l’ampliació del permís per paternitat a 8 setmanes el 2019. El decret preveu que el permís siga de 12 setmanes el 2020 i de 16 el 2021, i equiparar-lo així al de maternitat.

També et pot interessar

stats