El Congrés decideix si força la compareixença de Pedro Sánchez i 13 ministres

Els valencians José Luis Ábalos i Carmen Montón, entre els responsables ministerials que qüestiona l'oposició.

La Diputació Permanent del Congrés, en una imatge d'arxiu
La Diputació Permanent del Congrés, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Diputació Permanent del Congrés es reuneix aquest dilluns per a debatre i votar fins a 27 peticions de compareixença sobre diferents assumptes que podrien forçar la compareixença extraordinària del president Pedro Sánchez i de 13 dels ministres pròximament. L'oposició, liderada pel PP, ha demanat que els responsables dels diferents departaments del Govern d'Espanya donen explicacions sobre qüestions com ara la situació a Catalunya, la immigració, alguns nomenaments de l'executiu o la violència de gènere. 

L'orde del dia de la reunió, que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convocat per a les 12:00 hores, contempla la sol·licitud de 17 compareixences per part del PP. Entre altres coses, la formació vol preguntar al president Pedro Sánchez pel seu programa de govern i pels seus pactes amb altres partits i, a la vicepresidenta, Carmen Calvo, pels últims casos de violència de gènere.

Els ministres valencians no es deslliuren de l'escrutini de l'oposició. El PP demana explicacions a Sánchez per no haver fet cesar l'actual responsable de Foment, José Luis Ábalos, després d'haver-se conegut que es copropietari d'una ONG, Fiadelso, que va rebre 4,9 milions d'euros en subvencions públiques amb les quals es pagaren viatges a “persones clau” dels casos Imelsa i Crespo Gomar, dues empreses investigades per presumpte finançament il·legal del PSPV entre 2007 i 2011.  

L'oposició també qüestiona la tasca d'Àbalos al capdavant de Foment. Tant el PP com Ciutadans li exigeixen que aclarisca alguns nomenaments realitzats en Salvament Marítim perquè consideren que s'han fet a dit. A més, se li demanen explicacions per les negociacions dutes a terme amb el sector del taxi i les empreses que operen amb llicències VTC. Units Podem li reclama que informe sobre com es gestionaran les autopistes que tornaran a ser plenament públiques.

D'altra banda, la compareixença de la ministra de Sanitat, Carmen Montón, la sol·licita Units Podem. La formació morada vol que parle sobre la lluita contra la pobresa infantil.

També et pot interessar

stats