El Congrés debat l'esmena a la totalitat del PP a la llei d'eutanàsia del Grup Socialista

Així, continuarà avant la regulació de l'eutanàsia després que la cambra aprovara la proposició de llei del PSOE.

El Congrés debat l\'esmena a la totalitat del PP a la llei d\'eutanàsia del Grup Socialista
El Congrés debat l'esmena a la totalitat del PP a la llei d'eutanàsia del Grup Socialista

El Congrés debat aquest dijous l'esmena a la totalitat que va presentar el Partit Popular a la llei d'eutanàsia del Grup Socialista, un text alternatiu sobre les cures pal·liatives que rebutja el dret a morir. Previsiblement, aquesta esmena no tirarà avant j que no compta amb els suports necessaris.

D'aquesta forma, continuarà el procediment per a regular l'eutanàsia per primera vegada a Espanya després que el passat 26 de juny el Congrés donara llum verda a la presa en consideració de la proposició de llei del PSOE, amb l'única oposició del PP.

El text socialista determina que el dret a l'eutanàsia és el que tenen les persones que requereixen cures pal·liatives per una malaltia greu i incurable, i també aquelles “que decideixen no viure més” en casos de discapacitat greu crònica i que patisquen un “sofriment insuportable”.

Per contra, el PP afirma en la seua esmena que l'exigència de la regulació de la disposició de la pròpia vida com un dret “suposa una agressió als mateixos principis i valors constitucionals que s'invoquen per alguns per a la legalització de l'eutanàsia”.

“Aquesta esmena a la totalitat planteja la nostra aposta i compromís per unes cures pal·liatives de qualitat, una adequada atenció sanitària i una actuació integral de les administracions perquè el procés natural del final de la vida responga als principis d'humanitat i respecte a la dignitat intrínseca de totes les persones”, indica el Grup Popular.

La iniciativa del PP també estableix els deures dels professionals sanitaris que atenen els pacients que es troben en aquesta situació i defineix les garanties que les institucions sanitàries “estan obligades a oferir pel que fa a aquest procés”.

El portaveu de Sanitat del PSOE, Jesús María Fernández, ha assenyalat que aquesta esmena és un plagi de la llei madrilenya de mort digna, que va ser una proposta del seu partit, i que, en qualsevol cas, les cures pal·liatives i l'eutanàsia són dues situacions completament diferents.

Així, ha explicat que les cures pal·liatives són les que es donen a una persona en fase terminal, mentre que l'eutanàsia és “el dret de les persones a poder posar fi a la seua vida quan hi ha una situació irreversible amb sofriment”.

L’esmena s'enfrontarà al rebuig del PSOE, Podem, Ciutadans, PNB, Esquerra Republicana, el PDeCAT i Compromís.

El govern està “fermament” decidit a regular el dret a morir, com dimarts passat va recordar al Senat la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, qui va demanar el suport dels grups a la proposta socialista que, al seu juí, donarà respostes amb les màximes garanties mèdiques, jurídiques i constitucionals.

També et pot interessar

stats