El Congrés debat exigir a la UE la clàusula de salvaguarda en la importació de taronges de Sud-àfrica

Compromís en reclama l'aplicació "en un grau suficient per a evitar els perjudicis en el sector citrícola valencià".

Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats / Arxiu

El ple del Congrés dels Diputats debat aquest dimarts una moció impulsada per Compromís que reclama exigir a la Unió Europea l'activació de la clàusula de salvaguarda en l'acord comercial amb la Comunitat d'Estats d'Àfrica del Sud, pel que fa a la importació de cítrics procedents d'aquest continent.

Aquesta clàusula podria activar-se si un producte importat causara un perjudici greu a la indústria nacional que fabrica productes similars o competidors, pertorbacions en un sector econòmic o en els mercats de productes agrícoles similars o directament competidors.

Segons Compromís, hi ha tones suficients de cítrics, especialment clementines i taronges, procedents d'Àfrica del Sud "per a pertorbar el sector citrícola", tenint en compte els preus "ruïnosos" que s'estan registrant en aquesta campanya i la falta d'eixida a les varietats extraprimerenques

Per això, reclama l'aplicació de la clàusula de salvaguarda "en un grau suficient per a evitar els perjudicis en el sector citrícola valencià per a enguany, i els anys que siguen necessaris, i la retirada de producció per saturació dels mercats amb el consegüent pressupost per a assumir el cost".

A més, Compromís demana que la Comissió Europea realitze "un seguiment directe i detallat" de l'impacte que està tenint aquest acord sobre el mercat de cítrics europeu.

Així mateix, exigeix el reforç de la inspecció fronterera per a controlar la importació de productes, i impedir així el contagi de la taca negra, una plaga que afecta la producció de taronges a Sud-àfrica i que podria contagiar la producció europea.

El Senat insta el govern espanyol a prendre mesures per a protegir el sector

En la Comissió d'Agricultura del Senat d'aquest dilluns es van aprovar dos mocions presentades per Compromís i pel Partit Popular, que insten el govern espanyol a prendre mesures de protecció per al sector citrícola.

Algunes d’aquestes mesures preveuen sol·licitar a Europa l'aplicació de la clàusula de salvaguarda, el reforçament de les inspeccions fitosanitàries per a evitar plagues i la reforma de la política agrícola comuna (PAC).

També et pot interessar

stats