El Congrés convalida l’ingrés mínim vital sense cap vot en contra

Només Vox s'ha abstés en la votació de la prestació, que beneficiarà vora 850.000 llars que viuen en la pobresa extrema.

El grup socialista aplaudeix durant el ple del Congrés
El grup socialista aplaudeix durant el ple del Congrés / Ballesteros (Efe)

El Congrés ha valitat aquest dimecres l’ingrés mínim amb el suport de tots els grups polítics, a excepció de Vox, que s’ha abstés en la votació. La prestació beneficiarà 850.000 llars que viuen en la pobresa extrema, a través d’un ingrés d’entre 461 i 1.015 euros.

El vicepresident segon del govern espanyol i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han coincidit que es tracta d'una de les mesures amb més capacitat de redistribució de rendes i que "dignifica el país".

Finalment, el Partit Popular ha donat suport a la mesura, tot i que ha considerat que el més raonable hauria sigut presentar un projecte de llei pactat amb les comunitats autònomes, els ajuntaments, el tercer sector i l'oposició. La intenció dels populars és que es tramite com a projecte de llei per a poder presentar esmenes amb què definir el seu model d'aquesta renda. Segons han afirmat, aquest ingrés mínim ja està basat en el que el PP fa dues dècades que gestiona a les comunitats autònomes on governa. No obstant això, vol que s'establisquen alguns requisits. Entre altres, que estiga vinculada la percepció d'aquesta renda a la cerca activa d'ocupació i que se centre sobretot en els afectats per la crisi del coronavirus.

L’executiu ha tingut també el suport dels partits que van facilitar la investidura de Pedro Sánchez, com ara el PNB, ERC, Més País o Compromís, a més dels vots favorables de Ciutadans i de Junts per Cat.

Escrivà ha garantit que cap beneficiari de prestacions de les comunitats autònomes percebrà menys amb l'ingrés mínim vital del govern espanyol. “Ningú quedarà en una situació pitjor de la que estava”, ha assegurat. A més, ha explicat que precisament l'objectiu de l'ingrés mínim vital és homogeneïtzar una situació que fins ara era “extraordinàriament heterogènia”.

El cobraran d’ofici vora 76.000 llars

A partir del 26 de juny, l’ingrés mínim vital el cobraran d’ofici 76.000 llars amb 255.000 persones, la meitat d’elles menors. A la Comunitat Valenciana, es podran beneficiar unes 43.000 persones i el Consell treballa en el document que regularà com fer-lo compatible amb la renda valenciana d'inclusió i evitar duplicitats.

Hi haurà un llindar mínim de renda garantit per a cada tipus de llar, per això la prestació anirà dels 461,5 euros mensuals per a una persona adulta que visca a soles i s’incrementarà en 139 euros al mes per cada persona addicional, fins a un màxim de 1.015,3 euros. A més, estableix un complement addicional de 100 euros per a les situacions de monoparentalitat.

Aquesta nova prestació es podrà demanar a partir del 15 de juny, encara que les sol·licituds que es cursen des d’aquest moment fins al 15 de setembre es cobraran amb caràcter retroactiu des de l’1 de juny. El simulador habilitat ja ha rebut més de 3 milions i mig de consultes.

L’ingrés mínim vital tindrà un cost de 3.000 milions d’euros i l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal estima que la mesura sumarà enguany una dècima de PIB al dèficit públic, que situa entre el 11,1% i el 14% del PIB.

També et pot interessar

stats