El Congrés convalida el fons Covid de 16.000 milions per a les autonomies

També s’ha aprovat la nova pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre, que flexibilitza la tornada dels treballadors.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la seua intervenció en el ple del Congrés aquest dimecres
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la seua intervenció en el ple del Congrés aquest dimecres / Efe.

El ple del Congrés ha donat llum verda aquest dimecres al decret llei aprovat el passat 16 de juny pel govern espanyol amb els criteris de repartiment del fons Covid-19 de 16.000 milions d’euros, no reembossables, entre les comunitats autònomes per a afrontar la crisi provocada per la pandèmia.

La defensa de la convalidació del decret, que s’ha rebutjat tramitar-lo pel procediment d’urgència, ha tingut 275 vots a favor, 70 en contra. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha admés que la unanimitat en l’entorn dels criteris de repartiment dels 16.000 milions és “impossible” però ha apel·lat a l’“altura de mires” perquè aquests diners suposa un “alleujament” per a totes les comunitats i evite ajustos en la provisió dels serveis públics.

A més, la cambra baixa ha aprovat també la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre. Aquest nou allargament dels expedients laborals inclou entre altres novetats la possibilitat de mantindre els ERTO de força major per a empreses que encara no han tornat a l’activitat, o l’activació d’aquest mecanisme en companyies que s’hagen vist obligades a tancar per un rebrot del coronavirus.

Impuls i rescat d'empreses, pla Renove i reforç al turisme

El Congrés ha avalat també el decret llei amb mesures dirigides a les empreses per a afrontar la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. D'una banda, s'ha aplicat la línia d'avals públics en 40.000 milions d'euros, per a impulsar la inversió empresarial. Per l'altra banda, s'ha creat un fons de rescat de 10.000 milions d'euros per a empreses estratègiques.

A més, el decret llei també inclou el nou pla Renove 2020, que té un pressupost de 250 milions d'euros i ofereix ajudes entre 300 i 4.000 euros per a l'adquisició d'un vehicle nou a canvi de reduir a ferralla el vell. Al costat de les anteriors mesures, el decret llei inclou un sistema de finançament de projectes per a la digitalització i la innovació del sector turístic amb una dotació pressupostària de 216 milions d'euros per a l'exercici 2020.

També et pot interessar

stats