El Congrés celebra 42 anys de Constitució amb un aforament limitat

El president del govern estatal, Pedro Sánchez, ha demanat a totes les forces polítiques complir íntegrament la Carta Magna.

Celebració del 42é aniversari de la Constitució a les portes del Congrés.
Celebració del 42é aniversari de la Constitució a les portes del Congrés. / Ballesteros (Efe)

El Congrés dels Diputats ha celebrat aquest diumenge el 42é aniversari de la Constitució de 1978 a la coneguda com a porta dels Lleons, per a respectar les mesures sanitàries anti-Covid-19. Tot i que aquesta cerimònia institucional ha eixit al carrer, a la ciutadania no se li ha permés participar-hi ni apropar-se, a causa de l'ampli cordó policial establert per a garantit que l'acte es desenvolupara amb normalitat.

Cada 6 de desembre, amb motiu del Dia de la Constitució espanyola, se citen vora 700 convidats entre membres del govern estatal, autoritats de l'Estat, diputats i senadors. Enguany, però, aquesta xifra s'ha reduït a unes 200 persones a causa de les restriccions a l'aforament.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha reclamat una lectura "integradora" de la Carta Magna, que defuja l'apropiació de la Constitució per a convertir-la en "bandera i patrimoni partidista". Batet també ha emfasitzat que la política ha de buscar consensos per a donar resposta als problemes de la ciutadania espanyola.

En aquesta línia, el president del govern estatal, Pedro Sánchez, ha demanat a totes les forces polítiques complir íntegrament la Constitució, un text que considera ha demostrat la seua vigència i fortalesa enguany. El cap de l'executiu ha posat l'accent en el fet que la Carta Magna haja proporcionat l'eina de l'estat d'alarma per a gestionar d'una manera eficaç la pandèmia de la Covid-19.

Quant al líder de l'oposició, Pablo Casado, ha afirmat que la Constitució espanyola "no és un problema, sinó la solució". El líder del Partit Popular ha denunciat que els "enemics de la nació" dirigeixen Espanya i ha criticat que el ministre de Consum, Alberto Garzón, i altres membres d'Unides Podem en el govern defensen la república com a model d'estat.

Pel que fa al portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha advertit del "perill" en què està la carta magna perquè l'estat espanyol el governen polítics que "volen acabar amb la monarquia parlamentària". La formació ultradretana considera que l'actual govern és el pitjor de la història d'Espanya i que està format pels seus "enemics més grans". El partit ha convocat concentracions davant els principals ajuntaments de l'estat espanyol per a denunciar el "govern socialista amb suport del comunisme totalitari, el separatisme colpista i ETA".

Gerardo Pisarello, secretari primer de la mesa del Congrés i membre d'En Comú Podem, ha reivindicat el "republicanisme com a projecte de futur" i ha demanat que es garantisquen els drets reconeguts en l'actual Constitució espanyola.

ERC, el PNB i EH-Bildu, socis pressupostaris del govern de coalició, no han assistit a la recepció oficial. Els diputats de la CUP, el BNG i Junts han informat que no hi participaran perquè no tenen "res a celebrar".

També et pot interessar

stats