El Congrés avala millorar l'accés a les pensions d'orfes de la violència de gènere

S'amplien les ajudes als xiquets la mare dels quals haja sigut assassinada per la seua parella o exparella, encara que aquest no siga el pare, i també als adoptats

Una diputada vota en el ple del Congrés dels Diputats en una imatge d'arxiu
Una diputada vota en el ple del Congrés en una imatge d'arxiu / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La majoria del Congrés ha avalat aquest dijous millorar les condicions d'accés a les pensions dels orfes de la violència de gènere. Així, s'amplien les ajudes tant als xiquets la mare dels quals haja sigut assassinada per la seua parella o exparella, encara que aquest no siga el pare dels xiquets, com als que siguen adoptats.

Amb 292 vots a favor, 49 abstencions i cap vot en contra, la proposició de llei orgànica de millora de la protecció de les persones òrfenes víctimes de la violència de gènere presentada pel PSOE ha tirat avant i seguirà ara al Senat el tràmit parlamentari.

La diputada socialista Lidia Guinart ha portat al ple del Congrés la història de Javier, que el 2018 es va haver de fer càrrec dels seus nebots de 8 i 12 anys perquè un assassí masclista va posar fi a la vida de la seua germana a Vitòria. L'assassí, des de la presó, va vendre el seu pis perquè els xiquets no pogueren rebre cap herència que alleujara la seua situació econòmica.

Canvis legals

Amb aquesta iniciativa s'incorporaran canvis legals destinats a millorar la protecció dels menors orfes de la violència de gènere, en particular els que es troben en una situació de vulnerabilitat.

El text elimina incerteses sobre els diferents pronunciaments judicials en relació amb la liquidació de la societat a guanys i atribueix als jutjats de violència sobre la dona la competència sobre aquests procediments, a instàncies de les persones hereves quan intervinga un crim masclista.

A més, amb les esmenes transaccionades entre els grups del PSOE i Unides Podem, aprovades la setmana passada en la comissió d'igualtat, podran accedir a aquestes ajudes els fills de mares assassinades per homes que eren o havien sigut les seues parelles, però no el pare d'ells.

Així mateix, podran accedir a les ajudes els orfes que siguen adoptats, per exemple, per la mateixa família materna o paterna després del crim, ja que en molts casos aquesta acció provocava que els xiquets perderen la pensió, la qual cosa implicava problemes econòmics en les famílies vulnerables.

També et pot interessar

stats