El Congrés aprova per unanimitat la llei que regula el testament digital i la protecció dels menors en internet

La cambra baixa també ha convalidat mesures per a pal·liar els efectes del encariment del rebut de la llum.

Amb el testament digital es permet que els familiars de persones que han faltat puguen tancar els seus comptes en les xarxes socials.
Amb el testament digital es permet que els familiars de persones que han faltat puguen tancar els seus comptes en les xarxes socials. / ACCU España (Europa Press)

Unanimitat al Congrés dels Diputats en la llei que regula el testament digital o la protecció dels menors en internet. El ple del Congrés ha aprovat el nou projecte de Llei de protecció de dades i garantia de drets digitals. La llei, que ara ser remesa al Senat, s'ha aprovat amb 341 vots a favor, cap en contra i cap abstenció i busca donar més protecció als ciutadans en la societat digital.

Espanya es converteix amb aquesta llei en el primer país europeu que té una normativa que garanteix els drets digitals dels ciutadans “en tots els àmbits”, segons ha explicat el portaveu socialista en la tramitació d’aquest projecte de llei, Artemi Rallo. La llei podria entrar en vigor abans de finals d’any i regula la desconnexió virtual laboral, l’oblit o el testament digital per a garantir que els familiars de persones que han faltat puguen tancar els seus comptes en les xarxes socials.

El projecte de llei aprovat regula noves obligacions sobre el tractament de dades personals en procediments transfronterers i també en investigació biomèdica, entre altres. A més, la norma marca els 14 anys com a edat mínima de consentiment dels menors per a l’ús de les seues dades personals per part de tercers (Brussel·les dona una franja d’entre 13 i 16 anys).

La carta de drets digitals incorporada a aquest projecte de llei a proposta del PSOE, i finalment acceptada per la resta de grups, no ha sigut ben acollida per una àmplia majoria de juristes, internautes, empreses i organitzacions del sector tecnològic.

Abaratiment de la llum

D’altra banda, el ple del Congrés també ha convalidat el reial decret llei de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció als consumidors, que inclou mesures aprovades pel Govern per a pal·liar els efectes de l'encariment del rebut de la llum. El text ser tramitat com a projecte de llei pel procediment d’urgència i, entre altres mesures, marca la suspensió durant sis mesos de l’impost a la generació elèctrica i de l’impost especial d’hidrocarburs que grava el gas destinat a produir electricitat, així com els canvis a l'abonament social elèctric i la creació d’un abonament social tèrmic.

També et pot interessar

stats