El Congrés aprova tramitar la taxa Google amb els vots en contra de PP, Vox i Cs

L’impost pretén gravar un 3% les empreses internacionals que facturen almenys 750 milions d’euros en tot el món.

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, intervé aquest dijous en el ple del Congrés
La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, intervé aquest dijous en el ple del Congrés / Alberto di Lolli (Europa Press)

La taxa Google torna al camí parlamentari després que Esquerra Republicana, JxCat i el PNB han fet costat la proposta del PSOE i Unides Podem per a tramitar l’impost sobre determinats serveis digitals. El Congrés ha tombat les tres esmenes a la totalitat presentades per PP, Vox i Ciutadans, en les quals demanaven una menor pressió fiscal a Espanya.

Aquesta nova taxa, que ha pretén gravar un 3% les empreses amb ingressos anuals d’almenys tres milions a Espanya i 750 milions a tot el món, continua la seua tramitació després de rebutjar les esmenes de la bancada conservadora amb 148 vots a favor i 198 en contra.

La ministra d’Hisenda i portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ha assenyalat durant el ple que l’arquitectura tributària està desfasada i que davant l’economia digital “no s’ha construït una fiscalitat concorde”. Proporcionalment, apunta, els negocis tradicionals paguen un major volum d’impostos, una situació que ha reclamat canviar amb noves figures fiscals.

Al mateix temps, ha defensat la necessitat de millorar la recaptació fiscal, amb un nivell de facturació set punts per davall de la mitjana europea. “Espanya és el sisé país amb menys ingressos respecte al PIB”, ha dit. En aquest sentit, ha criticat l’actitud “no ja ultraliberal, ultrainfantil” de pensar que com menys ingresse l’administració, millor li va a la ciutadania.

PP, Vox i Vox i CS en qüestionen la conveniència

En la defensa de l’esmena que ha presentat el seu partit, el popular Javier Bas ha contestat que és “raonable” la naturalesa d’aquest impost, però no en aquests moments i de la forma en què el planteja perquè podria agreujar la situació de crisi econòmica. “Totalment contraproduent”, ha apuntat Mari Carmen Martínez Granados, de Cs, que qüestiona “posar traves a l’economia en un moment de crisi”.

També et pot interessar

stats