El Congrés aprova la proposició de llei per a abolir la prostitució amb el suport del PP

Unides Podem ha avançat que presentarà esmenes per castigar el proxenetisme vinculat a l'explotació, reformar la llei d'estrangeria i eliminar l'article que multa els puters

La sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra, en el debat de la Llei per a abolir la prostitució impulsada pel seu partit
La sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra, en el debat de la llei per a abolir la prostitució impulsada pel seu partit / Jesus Hellín (Europa Press)
07 de juny 2022 - 21:22

La proposició de llei sobre prostitució es tramitarà en el Congrés amb suport del PP. La futura legislació, impulsada pel PSOE el 19 de maig, vol modificar el Codi Penal per a castigar el proxenetisme de manera general, sense que existisca relació d'explotació. D’aquesta manera, s’incorporarà com a conducta delictiva el comportament d'aquells homes que accedeixen a la prostitució de les dones, en línia amb el model suec i francés, amb multes i fins i tot penes de presó si es tracta d'una menor.

El debat ha dividit la cambra entre els qui veuen la prostitució com una violència contra la dona, opinió majoritària i compartida per socialistes i populars, i els qui defensen les persones que la facen.

Precisament la llei de garantia integral de llibertat sexual, coneguda com la del només sí és sí, va eixir del Congrés sense els articles relatius a la prostitució després de l'aprovació d'una esmena transaccional, ja que forces com Esquerra, En Comú Podem, Junts i la CUP volien suprimir-los per defensar “la llibertat sexual de les dones que decideixen prostituir-se”.

Des de la tribuna de l'hemicicle, la socialista Adriana Lastra ha recordat que, segons xifres d'Interior, a Espanya hi ha 45.000 dones explotades sexualment, i ha anomenat al consens per a acabar amb la impunitat del proxenetisme: "En una democràcia les dones ni es compren ni es venen", ha dit. "L'explotació sexual, el comerç amb el cos de les dones, és l'últim residu del sistema esclavista", ha recalcat la dirigent socialista, que ha demanat no oblidar que la majoria de les víctimes de tràfic són dones explotades sexualment.

Marta González, portaveu del PP, ha subratllat la voluntat del seu partit de col·laborar en una transformació social que ha comparat amb el final de l'esclavitud o de la pena de mort. "Cap dona exerceix la prostitució de manera lliure", ha defensat la diputada, que ha recalcat el rebuig del seu grup a qualsevol forma de violència contra les dones, entre les quals la prostitució és una "particularment greu": "els qui en consumeixen són ells, i elles, les que són objecte, que no subjecte, de consum".

La resta de l’hemicicle, dividit i amb moltes discrepàncies

En Comú, ERC, Ciutadans i la CUP han decidit votar en contra, mentre que el PNB i EH Bildu s’hi han abstingut. Per la seua part, Unides Podem ha optat pel sí, però ha avançat que presentarà esmenes per castigar el proxenetisme vinculat a l'explotació, reformar la llei d'estrangeria i eliminar l'article que multa els puters. Fonts del Grup Socialista s'han mostrat obertes a estudiar totes les propostes.

Per a Vox, la prostitució "és un mal, no és moralment bona ni per a les persones que l'exerceixen ni per als que la consumeixen". Tant la seua diputada María de la Cabeza Ruiz, com la portaveu d'ERC, Pilar Vallugera, han criticat que el PSOE s'haja llançat a prohibir “sense oferir alternatives a les dones”.

El PNB també ha exigit una reforma de la llei d'estrangeria i una llei contra el tràfic i ha lamentat el "feminisme punitivista", mentre que EH-Bildu ha reclamat un debat ampli que distingisca el tràfic de la prostitució exercida lliurement, la mateixa petició que han fet Junts i el PDeCAT.

També et pot interessar

stats