El Congrés aprova la nova distribució d'escons a l'hemicicle per a la XIV legislatura

Els grups han obligat Vox a fer espai per als 10 escons de Ciutadans a la zona dreta de la cambra.

Grafisme amb la nova distribució d'escons al Congrés
Grafisme amb la nova distribució d'escons al Congrés / Maf Reino (À Punt)

La mesa del Congrés ha aprovat la distribució dels escons de l'hemicicle per a la XIV legislatura amb el vistiplau de tots els grups i el vot en contra de Vox. La formació d'ultradreta volia que els seus 52 diputats ocuparen el marge esquerre al complet de l'ala dreta del Congrés, on se situen tradicionalment els grups conservadors, però a instàncies de la resta de grups ha hagut d'obrir un forat als 10 representats de Ciutadans. "És una cacicada que reflecteix la por que li tenen a Vox", ha assegurat el portaveu del partit d'extrema dreta, Iván Espinosa de los Monteros.

Així les coses, el PSOE es reserva l'ala esquerra de l'hemicicle; Unides Podem, PNB i ERC la part central; i PP, Vox i Ciutadans el terç que resta, a la dreta de la presidència de la cambra.

La distribució s'ha aprovat una vegada resolt el nombre definitiu de grups parlamentaris de la XIV legislatura. Finalment seran deu, després d'autoritzar-se la divisió del Grup Mixt i la creació del nou Grup Plural, que acollirà entre altres Més Compromís. Acompanyaran la formació valencianista Més País, JxCat, Coalició Canària, Nova Canària, Terol Existeix, BNG i el Partit Regionalista de Cantàbria. Es queden al Mixt la CUP, Navarra Suma i Fòrum Astúries.

Abascal, en l'escó de Rivera

El disseny aprovat reserva al PP el lloc tradicional a la dreta del saló de plens. La direcció del grup parlamentari se situa en la primera fila i el president Pablo Casado, cap de l'oposició, continuarà tenint enfront el president del govern espanyol Pedro Sánchez.

A la mateixa altura que Casado, però al costat contrari de la fila de l'ala dreta, se situarà el líder de Vox, Santiago Abascal. Seurà en el mateix escó que ocupava Albert Rivera en la passada legislatura. Acompanyaran el líder de Vox una xicoteta part de la direcció del grup. La resta es repartiran per les files immediatament superiors i l'anomenat “galliner”, a fi de deixar lloc als deu escons de Ciutadans. La formació taronja es repartirà en tres files. I a tres files de distància del govern quedarà també la portaveu, Inés Arrimadas.

El PSOE manté el seu lloc tradicional a l'esquerra del saló, mentre Unides Podem tornarà al sector central, que compartirà amb diputats nacionalistes, independentistes i regionalistes. En primera fila a l'esquerra se situaran els màxims dirigents del Grup Parlamentari d'Unides Podem i a la dreta part dels sis del PNB; entre aquests el portaveu Aitor Esteban al capdavant. Darrere dels nacionalistes bascos seuran els tretze representants d'ERC, amb Gabriel Rufián al costat del corredor.

Més amunt i darrere d'Unides Podem se situarà Bildu i el Grup Mixt, mentre que el nou Grup Plural anirà al “galliner”, les últimes files de l'hemicicle.

També et pot interessar

stats