El Congrés aprova el decret que retorna la sanitat universal

La mesura tira avant amb la negativa del PP i l'abstenció de Ciutadans.

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha defensat la urgència que hi havia per a retornar la sanitat universal
La ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha defensat la urgència que hi havia per a retornar la sanitat universal

El Ple del Congrés ha donat llum verda al decret d'universalització de la sanitat, que retorna l'assistència sanitària als immigrants irregulars en les mateixes condicions que els ciutadans espanyols, en lligar la titularitat del dret a la salut a la condició de ciutadania i no d'assegurat. Els grups parlamentaris han donat suport pràcticament per unanimitat que es tramite com a projecte de llei pel procediment d'urgència, la qual cosa permetrà incorporar-hi les seues aportacions.

Els grups parlamentaris, excepte el PP, que hi ha votat en contra, i Ciutadans, que s'ha abstingut a pesar que el seu portaveu havia anunciat que votarien a favor de la proposta, han fet costat a la convalidació del reial decret llei, aprovat pel Consell de Ministres el passat 27 de juliol.

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón, ha defensat la urgència que hi havia per a utilitzar la fórmula del reial decret llei, la mateixa que va usar l'anterior govern del PP en la seua reforma sanitària de 2012, que va deixar sense targeta sanitària els immigrants irregulars i que ara queda parcialment derogada.

També existia urgència, segons Montón, per a garantir la seguretat jurídica dels professionals i harmonitzar i donar cohesió territorial a l'accés a la sanitat, ja que les comunitats autònomes que no estaven d'acord amb l'exclusió de la reforma del PP van adoptar solucions de manera desigual.

La norma representa un canvi de model en l'assistència sanitària a Espanya, ja que reconeix al Ministeri de Sanitat les competències del reconeixement a l'assistència sanitària, mentre que les comunitats autònomes seran les encarregades de tramitar les sol·licituds i expedir les targetes sanitàries.

Per això, el Ministeri ja ha enviat a les autonomies una proposta d'instrucció per a l'execució de la norma, i aquestes ja han plantejat aportacions com que l'assistència serà gratuïta en el període que hi ha entre el lliurament del document provisional i l'emissió de la targeta sanitària.

També et pot interessar

stats