Confirmen el processament de Trenzano per falsedat documental en les ajudes al valencià

El jutjat d'instrucció número 9 de València ha rebutjat el recursos presentats pel director general de Política Lingüística i la Fiscalia.

Rubén Trenzano, en una imatge d'arxiu
Rubén Trenzano, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El jutjat d'instrucció número 9 de València ha confirmat el processament del director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, per un presumpte delicte de falsedat documental en les ajudes al valencià rebudes per dues empreses vinculades a Francis Puig, germà del president de la Generalitat.

Trenzano va presentar un recurs contra el seu processament, però el jutge l'ha rebutjat i ha decidit continuar avant amb el procediment en considerar que hi ha suficients elements per a considerar que va poder faltar “conscientment” a la veritat. No obstant això, encara cap la presentació d'un recurs d'apel·lació contra aquesta resolució en el termini de cinc dies davant el mateix jutjat.

La causa té l'origen en una denúncia interposada per la portaveu adjunta del PP a les Corts, Eva Ortiz. Va denunciar que Trenzano havia mentit en acte administratiu, quan va afirmar en una resolució que s'havia fet el control corresponent de les ajudes donades a Mas Mut Produccions i Comunicació dels Ports i que no hi havia evidències d'irregularitats.

El jutjat va desestimar la querella presentada pels populars, però l'Audiència Provincial de València va admetre el recurs interposat per Ortiz i va ordenar investigar si el director general de Política Lingüística va cometre un delicte de falsedat documental.

Després de reprendre la investigació i dictar una interlocutòria en què s'acordava la transformació de les diligències en un procediment abreujat, tant Trenzano com la Fiscalia Anticorrupció van presentar nous recursos, que ara han sigut desestimats. La Fiscalia considera que “els mecanismes de control existents en el moment de la concessió de les subvencions aparenten haver-se complit de manera suficient”.

No obstant això, el jutge recorda que l'Audiència, quan va revocar l'inicial sobreseïment, ja va considerar que l'escrit de Trenzano “tanca textualment la narració d'uns fets en principi contraris a la veritat objectivament demostrable, i per tant assimilables al delicte de falsedat”.

També et pot interessar