Confirmen el processament de l'exdirectora de l'IVAM, Consuelo Ciscar

L'Audiència de València rebutja arxivar la causa oberta contra Ciscar per aprofitar-se del museu a l’hora de promocionar la carrera del fill.

Consuelo Ciscar, en una imatge d'arxiu
Consuelo Ciscar, en una imatge d'arxiu

L'Audiència Provincial de València ha confirmat l'orde de processament dictada pel jutjat d'instrucció núm. 21 de la ciutat, el passat 11 de juny, contra l'exdirectora de l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar, la seua assessora, Pilar Mundina, i l'exdirector econòmic del centre, Juan Carlos Lledó, per suposats delictes de malversació, prevaricació, falsedat i suborn.

La secció segona de l'Audiència rebutja en la resolució, feta pública aquest dijous, la petició de sobreseïment de la causa que havien formulat els tres investigats, i dona llum verda perquè se'ls processe per haver utilitzat els fons i els mitjans de l'IVAM per a promocionar la carrera artística del fill de Ciscar, Rafael Blasco, conegut com Rablaci. L'artista és també fill de l'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, condemnat doblement per haver desviat fons públics destinats al tercer món.

Es tracta de la peça principal de l'anomenat cas IVAM, oberta en 2015 després d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció. Concretament, s'investiga la labor de part del personal del museu, sota les ordes de Consuelo Ciscar, pel seu paper en la cerca d'espais expositius en diversos llocs del món, o pel pagament amb fons públics del transport d'aquestes peces.

La resolució de processament del jutjat núm. 21 de València, que l'Audiència rebutja impugnar, acusa Ciscar d'haver fet un ús personal de l'IVAM per a impulsar la carrera artística del fill, utilitzant els mitjans personals i materials de la institució, concedint serveis, o comprant obra, amb càrrec als fons del museu, a entitats o artistes que, de manera paral·lela, executaven els mateixos o similars serveis per a les exposicions de Rablaci o per a l'edició dels corresponents catàlegs.

"L'acte impugnat -segons assenyala l'Audiència- narra una sèrie de contractacions a càrrec de l'IVAM que poden haver beneficiat indirectament el fill de la investigada. L'entramat de relacions indica les possibles motivacions ocultes que van guiar els contractes".

Consuelo Ciscar i Juan Carlos Lledó, l'exdirector econòmic de l'IVAM, estan també investigats en una segona peça separada d'aquest procediment per l'adquisició d'obres d'art de l'escultor, ja mort, Gerardo Rueda, que es consideren falses, i per les quals l'IVAM va pagar quantitats excessives al fill adoptiu de l'artista madrileny, José Luis Rueda, també processat per malversació i falsedat. Per aquests fets, encara sense data de juí, la Fiscalia demana sis anys de presó per a Ciscar.

També et pot interessar

stats