Com es configuren les diputacions?

A les eleccions municipals es tria de forma indirecta la futura composició de les corporacions provincials.

VÍDEO | Com es configuren les diputacions?

A les eleccions municipals del 26 de maig també es tria de forma indirecta la futura composició de les diputacions. Els vots de les eleccions municipals, agrupats per partits judicials, determinen la distribució dels diputats provincials.

Per a assignar el nombre de diputats es divideix de forma proporcional el total de residents en cada partit judicial i la designació d'aquells es deixa en mans dels partits polítics, que els trien entre els seus regidors electes. 

Pel que fa a la presidència de les diputacions pot ocupar-la qualsevol dels diputats i diputades. L'elecció, la fa el plenari i cal obtindre majoria absoluta en una primera votació, o majoria simple en la segona. 

A Castelló s'hauran de triar 27 diputats i diputades, i a València i Alacant, 31.

Castelló 

Castelló es divideix en 9 partits judicials. Als d’Albocàsser, Llucena, Morella, Sant Mateu, Sogorb i Viver es tria només 1 diputat; a Vinaròs 3, a Nules 5 i al partit judicial de Castelló, 5 més.

En les últimes eleccions del 2015 la composició de la Diputació de Castelló va ser de 14 diputats per al Partit Popular, 8 per al PSPV, 3 per a Compromís, 2 per a Ciutadans i 1 per a Castelló en Moviment. El president ha sigut el popular Javier Moliner.

     

València

A València hi ha 9 partits judicials. Als d’Ontinyent, Requena i Sueca es tria 1 diputat; a Gandia, Llíria, Alzira, Sagunt, i Xàtiva 2, i a València, 18. 

De les eleccions anteriors, a la Diputació de València hi havia 12 diputats del PP, 9 del PSPV, 6 de Compromís, 2 de Ciutadans, 1 d’Esquerra Unida i 1 de València en Comú. Els presidents en aquest període han sigut el socialista Jorge Rodríguez, que va dimitir pel cas Alqueria, i Toni Gaspar.

Alacant

A Alacant hi ha 8 partits judicials. El d’Alacant tria 8 diputats o diputades; el d’Elx 6 i Oriola 5. El de la Vila Joiosa, Elda i Dénia 3 cadascun d'ells, Alcoi 2 i Villena 1.

En la legislatura anterior, a la Diputació d’Alacant hi havia 15 diputats del PP, 11 del PSPV, 3 de Compromís, 1 de Ciutadans i 1 d’Esquerra Unida. El president ha sigut César Sánchez, del Partit Popular. 

També et pot interessar

stats