Podem condiciona el suport al govern a una pujada d’impostos a les rendes altes i bancs

La formació morada ha fet arribar un document al govern central amb les mesures necessàries per a revertir les retallades.

Pablo Iglesias moments abans del debat de les esmenes parcials al projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2018
Pablo Iglesias moments abans del debat de les esmenes parcials al projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 / Javier Lizón (Efe)

El grup parlamentari Units Podem - En comú Podem - En Marea ha reclamat al govern del PSOE una sèrie de mesures econòmiques per a donar suport als pressupostos de 2019. La formació morada demana reformar l’impost de societats, crear una nova taxa per les grans fortunes i pujar l’IRPF als que guanyen més de 60.000 euros a l’any.

El grup parlamentari ha enviat l’executiu un document de 17 pàgines titulat ‘Deixar enrere l’austeritat’. En el text s’afirma que una millora del sistema tributari necessita “que els que més tenen contribuïsquen amb una major generositat” al sosteniment dels serveis públics, convergint a nivells d’ingressos homologables amb Europa i reduint la desigualtat.

Podem ja va advertir a Pedro Sánchez que donaria suport a la moció de censura que el va fer president, però que no era un suport debades. I el primer avís va ser el 27 de juliol quan tombaren la senda de dèficit en abstindre’s al Congrés. El govern espanyol ha de presentar un nou objectiu de dèficit però, a canvi del seu suport, Podem li reclama una bateria de mesures. Entre elles, relaxar encara més el dèficit de l’1,8% amb Europa. A més, el partit morat exigeix a Sánchez que implante nous impostos: als bancs i a les empreses tecnològiques. Dues mesures que el govern socialista ja ha anunciat però encara no ha concretat.

No obstant això, els de Pablo Iglesias van més enllà i demanen reformar l’impost de societats, crear una nova taxa per les grans fortunes i apujar l’IRPF a qui guanye més de 60.000 euros. Units Podem ha afirmat que vol que el Govern accepte, si no íntegrament, “almenys la majoria” de les seues propostes per reconsiderar el seu vot en la senda de dèficit “com a pas previ a la negociació dels pressupostos generals de l’Estat”.

La resposta de Pedro Sánchez

El govern de Pedro Sánchez es mostra disposat a negociar una pujada d’impostos per a aconseguir el vot favorable del seu soci parlamentari principal, Units Podem, a la senda del dèficit que ja va tombar una vegada el Congrés. El govern central es mostraria sobretot a favor d’incrementar els impostos a grans empreses, a la banca, a les empreses tecnològiques, i també en gravàmens mediambientals.

Des del partit socialista ja han dit que estan disposats a negociar aquesta pujada impositiva a les rendes altes, que hi ha marge, encara que avisen que sense que afecte la classe mitjana.

També et pot interessar

stats