Condemnen Torra a any i mig d’inhabilitació per no retirar els llaços grocs dels edificis públics

Torra recorrerà contra la condemna i demanarà al Parlament de Catalunya que el ratifiquen en el càrrec com president.

Quim Torra es reuneix amb el seu advocat, Gonzalo Boye, després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Quim Torra es reuneix amb el seu advocat, Gonzalo Boye, després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya / Quique García (Efe)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a any i mig d'inhabilitació el president de la Generalitat, Quim Torra, per no retirar els llaços grocs dels edificis públics en període electoral, tal com li havia ordenat la Junta Electoral Central.

En la sentència, la sala civil i penal del TSJC condemnen el president català per la seua "recalcitrant i reiterada actitud desobedient" a les resolucions de la junta. Segons consta en la sentència, l’actitud de Torra de no retirar els llaços grocs demostra una "voluntat conscient i una disposició anímica inequívoca" de contravindre els mandats de l'autoritat electoral, una circumstància de què, a més, el president va presumir.

Contra la condemna d’any i mig d’inhabilitació és possible presentar un recurs davant el Tribunal Suprem perquè no és ferma. Per tant, la resolució judicial no implica que Torra siga apartat del seu càrrec de president de la Generalitat de manera immediata. Tot i això, sí que li impedeix ser candidat en unes eleccions, d'acord amb la llei electoral.

Torra recorrerà contra la condemna

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dijous que recorrerà contra la sentència condemnatòria per desobediència i demanarà als grups del Parlament que el ratifiquen en el càrrec, perquè, ha remarcat, a ell "no l'inhabilitarà un tribunal amb motivacions polítiques".

Si Torra fora inhabilitat en ferm el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, haurà de proposar en un termini de deu dies un candidat a la presidència de la Generalitat per a substituir al president, Quim Torra, en el cas que siga inhabilitat de manera ferma pel Tribunal Suprem.

Així ho recull la Llei de presidència de la Generalitat, que defineix el procediment que cal seguir en el cas que el president del govern reba una "condemna penal ferma que comporte la inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics", una circumstància que encara no es dona en el cas de Torra, ja que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no és ferm.

També et pot interessar

stats