La condemna de Gürtel per la visita del papa pot capgirar el cas dels contractes de la Fundació

L'expresident Francisco Camps està entre els processats pels contractes de 9,4 milions que va subscriure la fundació que va organitzar la visita.

Imatge d'arxiu de la visita del papa Benet XVI a València el 2006

La sentència per la contractació amb la Gürtel de les pantalles per a la retransmissió de la visita del papa Benet XVI a València té derivades per a un altre procés judicial, la investigació d'onze contractes per valor de 9,4 milions que va subscriure la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF), segons apunten diverses fonts judicials consultades per À Punt. Entre les adjudicacions investigades hi ha la compra de les motxilles dels pelegrins, els serveis sanitaris o la publicitat de l'esdeveniment.

El jutjat d'instrucció número 5 de València ha processat en la causa els principals responsables de la fundació que va organitzar la visita del pontífex. Entre aquests destaquen l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, el bisbe auxiliar, Esteban Escudero, que presidia la FVEMF, i el secretari del patronat de la Fundació, l'expresident del Consell, Víctor Campos.

En la sentència sobre el frau en la contractació de les pantalles amb la Gürtel a través de l'anterior radiotelevisió valenciana (RTVV), que condemna la Fundació a títol lucratiu personal, considera que l'entitat és de caràcter públic, per la qual cosa l'exonera de pagar la indemnització a la Generalitat, que havia estimat en 3,5 milions.

Però aquesta consideració pot complicar la línia de defensa de bona part dels acusats. La majoria ha argumentat durant la instrucció que la fundació era de caràcter privat i que, en conseqüència, no havia d'estar sotmesa a les garanties que regeixen la contractació pública. Una explicació que ara desmunta la sentència de l'Audiència Nacional. En assumir la titularitat pública els responsables de la Fundació sí que podrien ser jutjats pels delictes de prevaricació, malversació i frau a l'administració pública, per no seguir la llei de contractació de l'administració.

També et pot interessar

stats