Les comunitats del PP rebutgen la reducció del dèficit a canvi de l’IVA i les del PSOE l’accepten amb reticències

Les autonomies socialistes reclamen una reforma urgent del sistema de finançament.

Reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, celebrada aquest divendres
Reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, celebrada aquest divendres / À Punt Media

Rebuig de les comunitats governades pel PP i acceptació a contracor per part de les autonomies socialistes. Així han encaixat les comunitats autònomes la proposta del Ministeri d’Hisenda de compensar l'impagament de 2.500 milions corresponents a la liquidació de l'IVA de 2017 amb una rebaixa del dèficit autonòmic del 0,2% del PIB per a enguany. 

En el Consell de Política Fiscal i Financera, la ministra Montero també ha oferit a les autonomies acollir-se a un mecanisme extra del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) amb un zero per cent d'interés.

La proposta li sembla insuficient al conseller madrileny d’Hisenda, Javier Fernández-Lasquetty (PP), perquè "no es tracta de tindre menys deute, sinó més liquiditat". A Galícia i a Andalusia, també governades pel PP, tampoc ha agradat l’alternativa plantejada per Montero, concretament per al responsable de la hisenda andalusa el "préstec" perjudicarà la comunitat.

La idea del Ministeri de compensar l’IVA de 2017 amb la reducció del dèficit, tot i no despertar tantes reticències entre les comunitats socialistes, tampoc l’han rebuda amb eufòria. En aquest sentit, el conseller de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz, ha acollit la flexibilització del dèficit amb satisfacció, però veu "absurd" que l'Estat compense el deute de l’IVA "amb un préstec" que incrementarà l’endeutament.

Recórrer a la via judicial

De fet, el responsable d’Hisenda castellanomanxec no descarta, en línia amb les comunitats del PP, emprendre accions en els tribunals per a la devolució de l'IVA, una circumstància que ha rebutjat el govern valencià, a pesar que inicialment la plantejava el president Ximo Puig.

El conseller valencià d’Hisenda, Vicent Soler, ha indicat que la proposta del Ministeri “no és la millor”, però sí “la que té més imaginació”. En la mateixa línia es mostrava la consellera de les Balears. 

En el que sí que han coincidit totes les comunitats socialistes és a urgir el govern espanyol a reformar el finançament autonòmic. Reforma a la qual s'ha compromés la ministra Montero.

També et pot interessar

stats