La Comunitat Valenciana tindrà nous pressupostos

El cap del Consell assegura que els nous comptes públics consolidaran el creixement i ampliaran drets socials.

El cap del Consell, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts
El cap del Consell, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts / GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat a les Corts que el Consell aprovarà la setmana que ve els pressupostos per a 2020. Puig ho ha comunicat en una resposta parlamentària a Compromís durant la sessió de control a les Corts. En la seua al·locució ha avançat que els pressupostos aportaran estabilitat per a “revalidar el projecte de progrés” del Consell i “ampliaran els drets dels valencians, consolidaran un creixement innovador i inclusiu i contribuiran a crear ocupació de qualitat”.

L'anunci desactiva la possibilitat d'una pròrroga dels pressupostos amb què havia especulat el conseller d'Hisenda Vicent Soler, un fet inèdit en els comptes autonòmics que havia alçat les crítiques a les files de l'oposició i entre els socis d'Unides Podem.

Llei del joc

El president de la Generalitat també ha anunciat que el Consell aprovarà demà el projecte de la nova llei del joc, que contempla l'obligatorietat de controls d'accés a peu de carrer a les cases d'apostes, per a impedir l'entrada de menors i de persones amb problemes de ludopatia, així com un increment de les sancions i inversions públiques per a finançar programes de lluita i prevenció de la ludopatia.

Puig també ha avançat que la Generalitat està redactant el decret per a la posada en marxa d'un observatori per al treball decent, amb el qual es vol reforçar la protecció dels drets laborals, “especialment d'aquells col·lectius més vulnerables”.

4,8 milions en interessos per pagaments “il·legals”

A més, el cap del Consell ha informat que la Generalitat haurà d'assumir 4,8 milions d'euros per interessos de demora derivats de pagaments ajornats “il·legals” en adjudicacions de contractes dels anteriors governs del PP. Puig ha explicat que el pagament l'ha imposat una sentència judicial, que condemna el sistema de “pagament ajornat” utilitzat de manera “indiscriminada” des de 2009 per a esquivar la llei de contractes en algunes de les obres públiques del pla d'infraestructures estratègiques 2004/2010.

El TSJCV va anul·lar aquest sistema el 2014 en estimar un recurs de la Confederació Nacional de la Construcció contra una resolució signada per l'aleshores consellera d'Infraestructures i actual líder del PPCV, Isabel Bonig.

Puig mostra el seu despatxament del Mediterráneo

Mediterráneo

En un moment de la intervenció, el president de la Generalitat ha mostrat, des de la tribuna, la sentència del seu acomiadament del periòdic Mediterráneo de Castelló, en què figura la indemnització amb què va adquirir les accions que el vinculen al grup editorial, el qual s'ha beneficat d'una quitança de deute que ha sigut objecte de controvèrsia. Li ho havia demanat la síndica del PP, Isabel Bonig, que en la sessió d'aquest dijous ha sigut acusada pel president de fer una oposició “indigna” i “miserable”.

Els "germans Dalton" de Compromís

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha protagonitzat un dels moments més cridaners de la sessió de les Corts en mostrar des de la tribuna una camiseta amb els rostres dels regidors de València Pere Fuset i Giuseppe Grezzi, i la del secretari autonòmic d'ocupació, Enric Nomdedéu, amb el lema "Els germans Dalton de Compromís". Cantó ha retret Puig que governe amb la formació nacionalista, després de recordar el processament de Fuset per un accident laboral, l'estafa de l'EMT sota la gestió de Grezzi i els polèmics comentaris en Twitter que ha fet recentment de Nomdedéu, a qui ha recomanat "que es rente la boca cada vegada que parle".

Cantó ha criticat l'acció de govern dels consellers de Compromís, un per un, i ha reclamat la vicepresidenta del Consell i líder de la formació Mónica Oltra que prenga mesures per a corregir la situació. En cas contrari, assegura Cantó, passarà a la història per la camiseta dels Dalton, i no per la que al seu dia va mostrar sobre Camps –"Wanted. Only alive"– evidenciant el seu paper d'assot de la corrupció del PP. En acabar la intervenció Cantó li ha entregat la samarreta en mà a la vicepresidenta. 

També et pot interessar

stats