La Comunitat Valenciana rebrà vora 41 milions dels 800 per a pèrdues en transport

El criteri no és compartit des de Compromís, que veu “profundament injust” que la meitat es destinaran a Madrid i Barcelona.

Un autobus de l'EMT de València en una imatge d’arxiu
Un autobus de l'EMT de València en una imatge d’arxiu / Europa Press

La Comunitat Valenciana rebrà 40,9 milions d’euros del fons de 800 milions que el govern espanyol aprovarà aquest divendres per a compensar la pèrdua d’ingressos dels operadors de transport públic interurbà de les comunitats autònomes per la crisi del coronavirus.

Així ho han indicat fonts del Ministeri de Transport, que han aclarit que aquest fons "no inclou cap mena de finançament per als serveis de transport de competència local, que s'abordaran a través d'aquests instruments".

El repartiment de fons es completa en 258,1 milions per a la Comunitat de Madrid, 240,5 milions per a Catalunya i 92,3 milions per a Andalusia. A més, entre altres, les Canàries rebran 31,2 milions; Galícia, 25,2; Castella i Lleó, 22,7, i Astúries, 15,7. Fonts del Ministeri de Transport han remarcat que aquests fons van dirigits a pal·liar les pèrdues d’ingressos en transport públic i han remarcat que Madrid i Catalunya reben quantitats superiors perquè “com més viatgers, més dèficit addicional i major compensació”.

Compromís veu “profundament injust” que la meitat es destinaran a Madrid i Barcelona

El criteri no és compartit des de Compromís, que veu “profundament injust” que la meitat dels fons es destinaran a les àrees metropolitanes de Madrid i Barcelona (200 milions per a cadascuna) i que València, la tercera en grandària de tot l’Estat, “no rebrà ni un euro”. “És un autèntic revés per al transport metropolità de València. No es pot pretendre que tot comença i acaba a Madrid i a Barcelona”, ha lamentat aquest dimarts el diputat de la formació en el Congrés, Joan Baldoví. De fet, s’ha mostrat visiblement molest perquè, segons ha denunciat, la coalició valencianista no tingut lloc en cap negociació amb el govern espanyol sobre el decret dels fons de reconstrucció que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts i ara remetrà al Congrés.

El sistema no distorsiona el finançament que rep cada comunitat autònoma, sinó que respon a la compensació de la caiguda d'ingressos derivada de la baixada d'usuaris en el transport", han sostingut des del Ministeri.

En el cas de la Comunitat Valenciana han incidit en què la diferència entra la quantitat que rep i les assignades a les comunitats de Madrid i Catalunya "obeeix al volum dels sistemes de transport en cada regió".

Segons han apuntat, els ingressos tarifaris a data de 2017 -últim Observatori de Mobilitat Metropolitana publicat- en l'àrea metropolitana de Madrid eren de 866,5 milions, en la de Barcelona de 653,9 i en la de València de 101,6 milions.

Han recordat a més que la major part de la mobilitat interprovincial de la Comunitat Valenciana es realitza per Rodalia i Mitjana distància "i aqueix finançament no entra dins d'aquest fons autonòmic, ja que l'Estat qui directament es fa càrrec del seu finançament".

També et pot interessar

stats