La Comunitat Valenciana rebrà 18,1 milions per a projectes socials

El govern central ha desbloquejat les quanties de l'IRPF que serviran per a finançar programes de les ONG amb col·lectius vulnerables.

La consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, en la foto de família del Consell Territorial de Serveis Socials i d'Atenció la Dependència
La consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, en la foto de família del Consell Territorial de Serveis Socials i d'Atenció la Dependència

El govern espanyol ha assignat les quanties per a fins d'interés social que es deriven de la tributació per IRPF a la declaració de la renda. La dotació podria superar els 18 milions d'euros, segons ha avançat a À Punt NTC la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, minuts abans de participar a Madrid en el Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema d'Atenció la Dependència, l'òrgan de cooperació social entre el Ministeri de Sanitat i les autonomies. 

Oltra ha recordat que aquesta dotació s'aprova amb un trimestre de retard, la qual cosa ha generat un problema econòmic a les ONG que desenvolupen aquests programes i obligarà la Conselleria a fer un sobreesforç. Segons la vicepresidenta del Consell, aniran “amb l'aigua al coll” perquè els projectes socials han de lliurar-se abans del 31 de desembre, i abans, han de presentar-se, estudiar-se i valorar-se “amb calma”.

“Farem tot l'esforç des de la Generalitat perquè el 31 de desembre, amb puntualitat estiguen aquests diners i les ONG puguen fer eixos programes tan necessaris per als col·lectius més vulnerables”, s'ha compromés Oltra.

La consellera d'Igualtat ha lamentat el retard en la convocatòria –el consell territorial no es reuneix des de juliol de 2018– i que de l'orde del dia s'haja despenjat la reforma del barem sobre discapacitat, que ha quedat en un punt merament informatiu. Segons Oltra, el barem està obsolet, perquè deixa fora moltes situacions i això provoca “llistes d'espera, demores i valoracions que no acaben d'adaptar-se a la persona.”

La dependència, fora dels temes del dia

El Consell Territorial té previst aprovar aquest dijous el Pla Nacional de l'Alzheimer i un model únic autonòmic per a les adopcions internacionals. En la reunió entre les autonomies i l'estat espanyol no s'abordarà, però, el problema de l'infrafinançament del sistema de la dependència, que aquesta setmana ha tornat a posar d'actualitat l'Associació de Directores i Gerents en Serveis Socials.

Oltra ha recordat que l'Estat només aporta el 12% del pressupost i “carrega l'altre 88% als muscles de la Generalitat”, quan la llei d'autonomia personal obliga l'administració general a sufragar-ne el 50%. Aquesta diferència implica una dotació extra de 300 milions d'euros a l'any a càrrec dels pressupostos valencians per a cobrir la part que correspondria als Pressupostos de l'Estat.

“El sistema de dependència, a més de lleis i decrets, necessita diners”, ha explicat la consellera d'Igualtat, que ha descatat els esforços de l'administració valenciana en aquesta partida. Assegura que, des de 2015, el govern del Botànic ha reduït a la meitat la llista d'espera, i una tercera part el temps per a cobrar una prestació, que ha baixat de quatre anys a un any i mig. “Ho fem tirant de pressupostos de la Generalitat”, ha explicat Oltra. “Si tinguérem més pulmó econòmic, podríem contractar més persones per a tramitar les resolucions, i això faria que el sistema poguera estar al dia de manera més raonable.”

També et pot interessar

stats