La Comunitat Valenciana, l'autonomia més endeutada d'Espanya

Des de 2009, any en què es va aprovar el model de finançament autonòmic vigent, el deute dels valencians s'ha triplicat.

Els pressupostos de 2019 presentats per que la Generalitat estaran llastats pel deute públic

El deute públic de la Comunitat Valenciana representa el 41,80% del PIB autonòmic. Si ens fixem en aquest indicador, la Comunitat Valenciana és l'autonomia més endeutada de tot l'Estat espanyol. En el pol oposat es troba el País Basc, amb un deute que només representa el 14,6% del seu PIB. 

Per tant, els pressupostos de 2019 que ha presentat la Generalitat estaran, un any més, llastats pel deute públic. De fet, dels més de 22 mil milions d'euros que hi ha previstos per a l'any que ve, quasi 6.000 estaran destinats a finançar el deute. Aquesta xifra representa el 26% del total, és a dir, si existira una conselleria destinada al pagament del deute, aquesta seria la segona que més diners rebria per darrere de la d'Habitatge que percebrà un 33% dels diners pressupostats. 

Des de 2009, any en què es va aprovar el model de finançament autonòmic vigent, el deute que pateix la Comunitat Valenciana s'ha triplicat. L'any 2009 cada valencià devia 3.229 euros i, actualment, en deu 9.366.

En l’actualitat, la Comunitat Valenciana acumula un deute de 46.332 milions d'euros. Principalment, la ciutadania valenciana deu aquests diners a l'Estat, més de 38.000 milions d'euros. També té préstecs amb entitats financeres a qui ha de pagar 6.632 milions d'euros, deutes relacionats amb bons i pagarés per valor de 962 milions i amb associacions publicoprivades que ascendeixen a 518 milions.

També et pot interessar

stats