La Comunitat Valenciana demana a les institucions europees que siguen sensibles a la crisi citrícola

AVA-Asaja i La Unió demanen a Brussel·les una clàusula de salvaguarda per a cítrics i "reciprocitat real" de les normatives.

Reunió de les institucions i sindicats valencians a la Comissió Europea. Europa Press.

La Comunitat Valenciana ha demanat a la Comissió Europea que siga "sensible" a la crisi que viu el sector citrícola valencià i que hi haja més coordinació i control sobre les importacions, per a protegir els productors i evitar riscos fitosanitaris.

Aquest dijous s’ha celebrat en la Comissió d'Agricultura de l'Eurocambra un debat sobre la crisi de la citricultura europea, a la qual han assistit el secretari general de La Unió, Carles Peris, i el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, juntament amb una delegació del sector citrícola de la Comunitat Valenciana i de la Conselleria d'Agricultura.

Tant AVA-Asaja com La Unió han demanat a la institució europea l'aplicació d'una clàusula de salvaguarda per als cítrics, una "reciprocitat real" de les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral i la renegociació dels tractats internacionals.

El secretari general de La Unió ha criticat que el representant de la Comissió Europea haja dit que "han sigut les condicions internes de producció de les zones citrícoles espanyoles les que han causat problemes en la campanya actual amb la baixada de preus" i que les importacions de Sud-àfrica "no han augmentat significativament", la qual cosa es "contradiu" amb les dades oficials de la UE.

En la mateixa línia, AVA-Asaja ha demanat al Ministeri d'Agricultura que pose en marxa "els ressorts necessaris" per a iniciar el procés encaminat a aconseguir la futura aplicació d'una clàusula de salvaguarda enfront dels cítrics procedents de tercers països, ja que els processos són llargs, per la qual cosa és "imprescindible posar-se ja en marxa".

La Generalitat destaca la presència de la crisi citrícola valenciana a Brussel·les

La consellera d'Agricultura de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrián, ha destacat les "vies de futur" que obri per al sector agrari la presència de la crisi citrícola valenciana en la Comissió Europea, respecte als acords amb tercers països.

A més, la titular d'Agricultura ha ressaltat com a idees clau la necessitat d'unes condicions de reciprocitat en els acords comercials que se signen des de la UE i la importància de controls en les duanes "homogenis i més intensos, de cara als riscos fitosanitaris".

Al camp valencià ja tiren les taronges

Mentre que a Brussel·les es debat sobre la crisi de la taronja, el camp valencià ja pensa en la campanya que ve. Si no es cullen els cítrics, la pròxima collita perilla. 

També et pot interessar

stats