La Comunitat Valenciana deixarà d'invertir 217 milions pel fracàs de la votació del nou sostre de dèficit

La proposta tombada en el Congrés oferia un 2% de marge d’endeutament addicional a les comunitats autònomes.

La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra
La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra / GVA

El ple del Congrés ha rebutjat per 173 vots, 86 abstencions i 88 vots a favor els nous objectius de dèficit i deute públic aprovats pel Consell de Ministres. La proposta de l’executiu de Pedro Sánchez, que tenia l’aval de la Unió Europea, flexibilitzava en 5 dècimes el marge de despesa de les administracions públiques i els hauria reportades prop de 6.000 milions d’euros addicionals per al 2019. 

El govern només ha tingut el suport del PNB i ha vist com la majoria de partits que van fer costat a la moció de censura contra Mariano Rajoy (Compromís, Units Podem, ERC, PDeCAT i Nova Canàries) anunciaven l’abstenció en les hores prèvies a la votació. Una decisió que han justificat en el marge insuficient per a les comunitats autònomes, la falta d’una reforma més profunda del finançament i el previsible fracàs de la votació de la mesura al Senat, on el PP, que juntament amb Ciutadans hi ha votat en contra, té la majoria absoluta. 

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha informat que en aquestes circumstàncies el govern d’Espanya tirarà avant amb els pressupostos de 2019 en els termes pactats originalment, és a dir, els de l’anterior executiu de Mariano Rajoy, que resulten més restrictius que l’actual proposta. Montero ha advertit als partits abstencionistes que continuarà presentant al Parlament la proposta d’ampliació de dèficit sense superar el marge concedit per la Unió Europea. Tot i això, fonts parlamentàries socialistes citades per l’agència Efe apunten que l’executiu pot obrir-se a negociar una distribució diferent del 5% d’endeutament addicional concedit a Espanya, a la fi d’augmentar les dues dècimes de despesa extra inicialment assignades a les comunitats autònomes. 

La proposta del govern preveia distribuir aquest 5% de marge de la següent manera: una dècima per a l'Estat (vora 1.200 milions), dues per a les comunitats autònomes (2.300 milions) i dues més per a la Seguretat Social (uns altres 2.300 milions d'euros).

La Comunitat Valenciana perdrà 217 milions

En la pràctica, i mentre no es pacte el nou repartiment del marge de dèficits, les comunitats autònomes perdran la possibilitat d’invertir 2.312 milions d'euros. Catalunya, Madrid, Andalusia i la Comunitat Valenciana són, en aquest orde, les autonomies més perjudicades en termes absoluts i deixaran de gastar fins a 446, 439, 310 i 217 milions respectivament. 

La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, i coportaveu de Compromís, un dels partits que s’ha abstingut en la votació, ha qualificat de “pegat per a les autonomies” aquesta proposta d’extensió del sostre de despesa.

“No volem més tiretes damunt d’una ferida que ens dessagna; volem primer que ens cusen la ferida, perquè, si no, seguirem dessagnant-nos, i segon que ens facen una transfusió, de diners en aquest cas”, ha manifestat Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell. La vicepresidenta ha explicat que la solució per a frenar aquesta “sangria” és un sistema de finançament “just”, una regularització del deute que no carregue la part de l’infrafinançament en les arques valencianes i un paquet d’inversions per a la Comunitat Valenciana.

Amb tot, la vicepresidenta ha assegurat que confia que es pacte una solució satisfactòria per a tots els territoris i les formacions polítiques en la pròxima votació sobre el objectius de dèficit al Congrés, que tindrà lloc d’ací a un mes. 

També et pot interessar

stats