La Comunitat Valenciana i Andalusia reclamen iniciar les negociacions per al nou model de finançament

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, considera una "insensatesa" rebutjar la flexibilitació del dèficit.

Els consellers d'Hisenda de la Comunitat Valenciana i Andalusia, en la reunió d'aquest dimecres
Els consellers d'Hisenda de la Comunitat Valenciana i Andalusia, en la reunió d'aquest dimecres / GVA

Amb l'objectiu de fixar posicions conjuntes en matèria de finançament entre Andalusia i la Comunitat Valenciana, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, s'ha reunit aquest dimecres amb l’homòleg andalús, Antonio Ramírez de Arellano, al palau de la Generalitat. 

Els dos dirigents han coincidit a reclamar al Govern d'Espanya que s'inicien "ja" les negociacions polítiques per a reformar el model de finançament autonòmic i que les comunitats autònomes tinguen els recursos suficients per a poder desenvolupar les seues competències. També consideren "imprescindible" la necessitat de flexibilitzar el dèficit de les autonomies pitjor finançades, especialment la Comunitat Valenciana. 

La drecera legal que ha ideat l'executiu central perquè el Senat, controlat pel PP, no puga tombar la senda de dèficit i els pressupostos generals de l'Estat per al 2019 ha centrat el discurs en la compareixença dels dos consellers posterior a la reunió. 

Els dos han demanat a les formacions polítiques amb presència en el Congrés i el Senat que siguen "responsables" i no frenen la tramitació de l'esmena introduïda pel govern de Sánchez a una llei sobre violència masclista que pretén reformar la Llei d'estabilitat pressupostària per a anul·lar la capacitat de veto del Senat a la senda de dèficit i el sostre de despesa. El PP ja ha avançat que tractarà d'impedir que es reforme la llei en el Congrés mateix i que, si no ho aconsegueix, recorrerà davant del Tribunal Constitucional. 

Tant Soler com Ramírez de Arellano han instat als partits polítics que no rebutgen la senda del dèficit per a les autonomies, que suposa passar del 0,1% del PIB al 0,3%. Aquests percentatges es tradueixen en 350 milions addicionals de marge per a Andalusia i 240 per a la Comunitat Valenciana. Per això, el conseller d'Hisenda valencià ha insistit que la qüestió de la flexibilització del dèficit és "fonamental" i ha dit que considera una "insensatesa" que per raons partidistes i de crear problemes al govern central es vulga rebutjar, en referència sobretot al PP. Sobre la maniobra de Sánchez per a evitar un possible veto en el Senat, ha assenyalat: "Qualsevol drecera, mentre siga legal, em sembla bona". 

També et pot interessar

stats