Compromís urgeix el desmantellament del projecte Castor per l'elevat cost de manteniment

El senador Carles Mulet qualifica d’“urgent i inajornable” que es desarme la plataforma submarina instal·lada a Vinaròs per a l’explotació de gas.

Magatzem de gas Castor, en una imatge d’arxiu
Magatzem de gas Castor, en una imatge d’arxiu / Europa Press

“Urgent i inajornable”. El senador de Compromís, Carles Mulet, s’ha referit en aquests termes al desmantellament del projecte Castor, una plataforma submarina instal·lada a Vinaròs per a l’explotació de gas natural. Ha donat l’alerta després conéixer els detalls de les auditories, que apunten una inversió de tres milions en helicòpters i vaixells entre 2014 i 2017 i que, en poc més de quatre anys, han auditat despeses per valor de 42 milions d’euros.

Les dades s’han conegut per les “reiterades” peticions d’informació del senador a uns governs del PP i del PSOE que, segons ha criticat, “ocultaven les escandaloses xifres i segueixen sense iniciar el procés de desmantellament que van anunciar en període electoral i del qual hui en dia no existeix cap novetat”. Mulet ha lamentat que aquest pla no haja suposat més que “despeses per a una obra que s’ha demostrat inútil i perillosa”.

Fruit de l’auditoria de Deloitte, s’ha conegut que l’empresa Enagás ha percebut 4,2 milions d’euros de benefici industrial per gestionar aquestes instal·lacions, segons el senador. La companyia, a més, manté una reclamació contra l’Estat per valor de 50 milions d’euros després que el Constitucional i el Suprem anul·laren els pagaments d’indemnitzacions. Aquest cas “suposa estar tirant diners a la mar per mantindre un fiasco que, damunt de perillós, és inútil i que té vàlvules que s’estan deteriorant en haver arribat al final de la seua vida útil”, ha continuat.

Fonts de Compromís xifren el cost de manteniment de les instal·lacions en milions d’euros cada any, a més del pagament al personal (300.000 euros), els helicòpters i embarcacions de vigilància i vora 2,6 milions de lloguer, entre altres despeses.

També et pot interessar

stats