Compromís i Unides Podem registren una esmena per a crear la taxa turística

La proposta contempla entre el mig euro al dia d'hostals o càmpings i els dos euros d'hotels de cinc estreles. El PSPV demana que siga "voluntària i municipal" i es regule en una llei

Turistes alemanys del creuer 'Mein Schiff 2' que va visitar Alacant i València el passat estiu
Turistes alemanys del creuer Mein Schiff 2 que va visitar Alacant i València l'estiu passat / Reuters

Compromís i Unides Podem han registrat una esmena en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per a 2022 en la qual plantegen la creació d'un impost valencià d'estades turístiques, la també denominada taxa turística, que oscil·le entre el mig euro al dia d'hostals o càmpings i els dos euros d'hotels de cinc estreles.

L'esmena, que no signa l'altre partit del Botànic, el PSPV-PSOE, i que va ser registrada passades les deu de la nit d'aquest dimecres, proposa que la recaptació d'aquest impost es destine a polítiques d'accés a l'habitatge, defensa del medi ambient, lluita contra la precarietat laboral, millora de les infraestructures o millora dels serveis en l'àmbit del turisme.

El PSPV-PSOE s'ha compromés aquest dijous a tramitar una proposició de llei sobre una taxa turística "voluntària i municipal" a la Comunitat Valenciana després de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a 2022, ja que és una qüestió "tan complexa" que no es pot resoldre "a correcuita".

El síndic socialista a les Corts, Manolo Mata, ha destacat l'"avanç tremend" que els altres dos partits del Botànic hagen assumit que siga un impost voluntari i municipal, ja que plantegen una taxa autonòmica bonificada al cent per cent, amb la qual es done cobertura als ajuntaments que la vullguen recaptar, que al seu judici podrien ser València o Morella, però no Benidorm, pel seu model de turisme.

En conseqüència, Mata ha rebutjat que el mecanisme adequat per a crear aquest impost siga la llei d'acompanyament, perquè fa falta més participació dels agents implicats, i ha advocat per fer-ho a través d'una llei específica, que tinga "totes les garanties" i isca a informació pública perquè es puga "aportar i millorar".

A més, ha reivindicat que Compromís ha aconseguit incloure entre les 75 esmenes parcials del Botànic a la llei d'acompanyament una perquè en les ajudes públiques al turisme es prevalga en els criteris d'adjudicació a les empreses que ofereixen millors condicions laborals als seus treballadors.

Quant a l'entrada en vigor, Unides Podem i Compromís proposen que ho faça en el termini d'un any des de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), per la qual cos i tenint en compte que la llei d'acompanyament se sol publicar a la fi de desembre, seria a la fi de 2022.

Els dos partits plantegen que aquest impost s'aplique a les estades en establiments hotelers; càmpings i les àrees de pernocta en trànsit per a autocaravanes; cases rurals, albergs turístics i acampades en finca particular amb habitatge habitat; blocs i conjunts d'habitatges turístics, i habitatges d'ús turístic.

També s'aplicaria a les embarcacions de creuer turístic quan realitzen escala en un port de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa quedarien exempts els inicis de trajecte o les arribades finals de creuers a la Comunitat Valenciana.

De dos euros a 50 cèntims al dia segons el tipus d'establiment

Proposta per a la taxa turística
Proposta per a la taxa turística

En concret, plantegen que es paguen 2 euros al dia per estades en hotels i apartaments de 5 estreles, 5 estreles gran luxe i 4 estreles superior, i 1,5 euros per estades en hotels i apartaments de 4 i 3 estreles superior, així com en hotels i cases rurals de 5 estreles i 4 estreles superior; en habitatges turístics de categoria superior i en embarcacions de creuer turístic.

L'impost seria d'1 euro al dia per a estades en hotels i apartaments de 1, 2 i 3 estreles, i en hotels i cases rurals de 4 estreles i 3 estreles superior, albergs turístics de categoria superior i habitatges turístics de categoria primera.

S'abonaria mig euro al dia per estades en hotels rurals i casa rurals de 1, 2 i 3 estreles; habitatges turístics de categoria estàndard; hostals, pensions, albergs de ciutat, o càmpings, àrees de pernoctació en trànsit per a autocaravanes i acampades en finca particular amb habitatge habitat.

Segons l'esmena, es considerarà estada l'ús del servei d'allotjament per dies o fraccions de dia, amb o sense pernoctació, i per al seu càlcul s'entendrà per dia d'estada la franja horària des de les 12.00 hores del migdia fins a les 12.00 hores de l'endemà. Les estades inferiors a aquestes franges horàries es consideraran estades d'un dia.

Les excepcions a la taxa

Compromís i Unides Podem plantegen diverses exempcions d'aquest impost: els menors de 16 anys; les estades subvencionades per programes socials de les administracions públiques de qualsevol estat membre de la Unió Europea; les estades per motiu de salut de qualsevol persona i del seu acompanyant, i les estades per causes de força major.

Pel que respecta al règim sancionador, plantegen que se sancione amb multa de 300 euros la infracció tributària lleu, com la consignació incompleta o inexacta, o la falta de consignació en l'autoliquidació del codi d'identificació dels establiments d'allotjament turístic.

Serà infracció tributària greu la falta d'ingrés de l'impost que haja sigut abonat pel contribuent, sempre que aquestes quantitats superen el deu per cent de la quantitat total ingressada, i la sanció serà una multa pecuniària proporcional del 100 al 150 per cent.

Els dos partits plantegen així mateix que els Ajuntaments podran establir un recàrrec sobre l'impost valencià d'estades turístiques en relació amb els fets imposables produïts en establiments situats dins del seu àmbit territorial, consistent en un percentatge sobre la quota íntegra de fins a un màxim del 100%.

A aquest recàrrec municipal no li serà aplicable la bonificació del 100% que sí que serà aplicable en el cas de l'impost general.

També et pot interessar

stats