Compromís i el PSPV firmen un acord amb Ciutadans per als pressupostos a l'Ajuntament de València

La formació de Fernando Giner s'abstindrà en la votació i Joan Ribó li ha agraït el suport.

Imatge d'arxiu de l'ajuntament de València
Imatge d'arxiu de l'ajuntament de València

El govern de València, que integren Compromís i el PSPV-PSOE, ha firmat un acord per als pressupostos de 2021 amb Ciutadans pel qual es compromet a destinar els nous recursos disponibles durant l'any als aspectes de l'acord de reconstrucció post-Covid.

L'alcalde, Joan Ribó (Compromís), i la vicealcaldessa Sandra Gómez (PSPV) i i el vicealcalde Sergi Campillo (Compromís) han signat amb Fernando Giner (Ciutadans) l'acord aquest dijous, abans del ple que aprovarà provisionalment els pròxims comptes municipals. La formació taronja s'abstindrà en la votació.

L'acord estipula que de manera preferent els nous recursos han de destinar-se a l'augment de les ajudes directes a autònoms i pimes "amb l'objectiu d'arribar a un import mínim de 15 milions, amb especial atenció als qui desenvolupen determinades activitats d'especial interés o utilitat municipal i foment de l'ocupació".

També s'augmentaran les línies de suport específiques a activitats i indústries culturals, mentre que per a l'educació de 0 a 3 anys es destinaran fins a 4,75 milions i s'inclourà el mes de juliol en el xec escolar. Igualment s'ha acordat "suspendre o modular" les taxes de contingut econòmic, com la de taules i cadires o clavegueram, per a "compensar les restriccions a l'activitat associades a la pandèmia en l'exercici 2021 i la concreció del qual es farà en els primers mesos de l'any".

També s'inclou introduir bonificacions "verdes" en l'impost de béns immobles (IBI) i en el de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) per a "fomentar la inversió i eficiència energètica i utilització d'energies netes". El text també recull el compromís de modificar el calendari tributari "i ampliar els períodes voluntaris de pagament d'impostos i prorrogar-los fins al 30 de juny".

Després de la signatura, Joan Ribó ha aplaudit l'acord amb Ciutadans com a "novetat" en els pressupostos de l'any que ve i ha ressaltat que València torna a ser de les primeres ciutats a aprovar els comptes. Ha assegurat que amb aquest acord volen "deixar clars" els seus compromisos per a la reconstrucció i ha explicat que els nous recursos podrien vindre via els pressupostos generals de l'estat o bé dels fons d'Europa o dels romanents de l'Ajuntament.

"Vull saludar l'acord i manifestar la satisfacció de l'equip de govern per la signatura", ha apuntat Ribó, que ha agraït a Ciutadans l'actitud d'"anteposar els interessos de la ciutat a un altre tipus d'interessos".

El portaveu de Ciutadans ha assegurat que València està en l'"abisme econòmic" i ha lamentat que molts xicotets negocis "estan en les últimes i pensant a tancar", i s'ha preguntat com podrien demanar en el 2022 a la ciutadania que paguen els impostos si les activitats estan tancades. "Hem entés des que es va signar el pacte de reconstrucció que el que ens tocava fer enguany era parlar amb el govern local, que en són 17 (regidories) i no ens necessiten per a prendre les decisions, però calia dialogar perquè hi haguera el màxim d'ajudes a autònoms i pimes", ha afegit.

El Grup Ciutadans assegura que s'abstindran i no votaran a favor dels pressupostos perquè els comptes "continuen portant subvencions a entitats pancatalanistes".

També et pot interessar

stats