Compromís proposa reduir la pressió fiscal als citricultors

La formació proposa reduir els mòduls "a zero" i deixar exempts d'IBI rústic els municipis productors.

Carles Mulet, portaveu de Compromís en el Senat
Carles Mulet, portaveu de Compromís en el Senat / Efe

Compromís ha presentat en el Senat una moció per a rebaixar la pressió fiscal a la citricultura, en què reclama reduir els mòduls "a zero" i promoure l'exempció de l'IBI rústic per als municipis productors. A més, hi demana compensar els ajuntaments.

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha lamentat que la citricultura està "afectada per la falta de rendibilitat, fet provocat per l'acord d'associació econòmica entre la Unió Europea i els estats de la SADC, aprovat pel Parlament Europeu el setembre passat, i ratificada pel PP, el PSOE, Units Podem i Ciutadans al Senat el passat 11 d'abril de 2018", ha indicat en un comunicat.

El dirigent de la coalició valenciana ha exposat que l'entrada de taronges procedents de Sud-àfrica que encara poden trobar-se al gener en molts lineals del país i que inunden Europa és una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen i, per tant, pertorbadora del mercat".

Pel que respecta a la Comunitat, les pèrdues estimades per aquesta circumstància s'aproximen enguany als 100 milions d'euros, segons ha assenyalat Mulet en referència a les denúncies de les organitzacions agràries.

Per això, el senador ha reivindicat que és "necessari adoptar acords de suport una vegada el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s'ha posicionat recentment com a no partidari d'exigir a la Unió Europea que active la clàusula de salvaguarda prevista en el reglament de la UE per a casos com aquest en què ens trobem".

Reducció de l’IBI rústic

En la moció, la coalició insta a promoure, en coordinació amb els ajuntaments de zones afectades, l'exempció de l'IBI rústic en aquelles poblacions productores de cítrics, per a afavorir la viabilitat de les explotacions i activitat dels agricultors i com a mesura de suport de l'administració.

Mulet ha remarcat que "l'administració general de l'estat compensarà els municipis que opten per aquesta opció de suport amb els diners deixats d'ingressar, per a evitar que es penalitzen els ingressos dels municipis".

Entre altres mesures, la coalició insta el govern espanyol a donar suport als ajuntaments que permeten fraccionar i ajornar el pagament de l'IBI rústic en quotes mensuals en cas que se sol·licitara i brindar-los el suport econòmic necessari per a garantir que l'adopció d'aquesta mesura no genere cap problema de liquiditat als ajuntaments.

Reducció de mòduls “a zero”

De la mateixa manera, proposa reduir "a zero" els mòduls per al període impositiu del 2018 en el mètode d'estimació objectiva de l'impost sobre la renda de les persones físiques per a les activitats agrícoles afectades per aquesta circumstància excepcional en els termes citrícoles afectats.

"Per a mantindre els cultius de cítrics, la viabilitat de cooperatives, productors i treballadors és necessari donar totes les facilitats als agricultors a l'hora de pagar els impostos, per a poder mantindre així l'estructura necessària d'estat del benestar", ha defensat Mulet.

També et pot interessar

stats